Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачБуржуйка в квартирі не лише погано зігріє, а й до в'язниці довести...

Буржуйка в квартирі не лише погано зігріє, а й до в’язниці довести може

Этот материал также доступен на русском языке
Українцям розповіли, чому за грубку-буржуйку в квартирі можна навіть кримінальну відповідальність понести.

Перед загрозою повного відключення електрики та припинення подачі тепла українці відчайдушно шукають способи обігріву житла, щоб не замерзнути у своїх багатоповерхівках. Один із запропонованих варіантів порятунку – буржуйка у квартирі.

Проте фахівці кажуть, що встановлення буржуйки у квартирі багатоповерхівки – не лише небезпечна, а й підсудна справа.

Чому буржуйці у квартирі не місце

З багатьох запропонованих варіантів встановлення печі-буржуйки здається одним із найпривабливіших.

  • По-перше, порівняно з генератором вона коштує набагато дешевше.
  • По-друге, опалює приміщення вона майже безшумно.
  • І по-третє, вона невибаглива у виборі сировини для опалення – “їсть” майже все.

Але разом з тим буржуйка в квартирі становить велику небезпеку як для її мешканців, так і для сусідів.

Чи можна буржуйкою обігріти квартиру взимку?

Усю квартиру буржуйкою не обігріти. Можна лише більш-менш обігріти невелику кімнату, де вона встановлена. У цьому буржуйка вимагає багато витратного матеріалу опалення. Дрова в ній дуже швидко прогорають, а сама пічка блискавично остигає. Тому, щоб було весь час тепло хоча б в одній кімнаті, потрібно постійно підтримувати горіння в такій пічці.

Недаремно її називають буржуйкою, бо вона поглинає палива набагато більше, ніж традиційна піч. Загалом дров на неї не напасешся.

Буржуйка – постійне джерело небезпеки у квартирі

Пекти, в якій палають дрова, завжди може стати джерелом пожежі. А тим більше, у міській квартирі, яка зовсім не пристосована для такого виду опалення. Найменшої іскри, що випала на підлогу, вистачить для того, щоб підлога спалахнула, а разом із нею згоріла і вся квартира.

Крім того, будь-які продукти згоряння виділяють чадний газ. Спеціального димовідведення для цього газу у квартирах немає. А якщо навіть вивести трубу від такої печі у віконний отвір, все одно частина чадного газу залишатиметься у квартирі. І ніхто не знає, коли його концентрація може досягти критичного рівня. До того ж, сусіди згори будуть вам дуже “вдячні” за такий “подарунок” – дим від продуктів згоряння, який просочуватиметься до них у житло.

Злочин та покарання

Таким чином, встановлення буржуйки у квартирі багатоповерхівки вважається правопорушенням. У кращому разі – адміністративним, у найгіршому – кримінальним (ст. 270 ККУ “Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки”).

Найлегше покарання за таке діяння – штраф від 1000 до 4020 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи виправні роботи терміном до 2 років. Однак у деяких випадках можуть покарати і позбавленням волі на строк до 3 років.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні