Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНастав найкращий час для глінтвейну: знайомимося з історією напою та самі готуємо...

Настав найкращий час для глінтвейну: знайомимося з історією напою та самі готуємо “палаюче вино” 

Этот материал также доступен на русском языке
Ковток гарячого винного коктейлю зігріє, розслабить та підніме настрій. Його можна пити на самоті за цікавою книгою, але краще — у колі друзів за приємною бесідою.

Склад напою є найпростішим, але він дає величезний простір для експериментів з поєднаннями різних інгредієнтів. Як зробити “палаюче вино” на власній кухні?

Що таке глінтвейн

Глінтвейн – підігріте до певної температури вино, з’єднане з прянощами, спеціями та фруктами. Здається, все просто, але процес приготування коктейлю таїть безліч нюансів. Залежно від конкретної рецептури напій може заспокоювати або, навпаки, тонізувати. Його часто використовують як профілактики простудних захворювань.

Історична довідка: хто «вигадав» глінтвейн?

Вважається, що про глінтвейну знали ще у Стародавньому Римі. Тоді прянощами і спеціями намагалися «поліпшувати» домашнє вино не найвідміннішої якості. Так само недбайливі продавці «маскували» трохи прокислий алкоголь.

Значно пізніше рецепт глінтвейну перекочував до країн Європи. У холодних областях вино почали розігрівати, щоб було приємніше пити його взимку. А у вікторіанській Англії напій взагалі був справжнім «хітом».

Навряд чи можна позначити класичний рецепт глінтвейну. З плином століть він змінювався. І поступово набув саме тієї форми, яку ми зараз знаємо.

Походження слова «глінтвейн» неоднозначне. Єдиної думки істориків із цього приводу немає. Вважається, що назва винного коктейлю утворена або від німецького glühwein, або від польського glintwajn. Обидва слова означають гаряче вино.

Ідеальне вино для глінтвейну

Для приготування глінтвейну зазвичай береться сухе та напівсухе вино – біле чи червоне. Є рецепти і з ігристим алкоголем у складі. У цьому випадку температура нагріву напою не повинна перевищувати 50 °С. Але все ж таки саме сухе вино — найкраща «нейтральна» основа, яка після додавання ароматичних та смакових інгредієнтів з подальшим підігрівом розкриває свій потенціал.

До складу коктейлю можуть входити соки, мед, сиропи. Напій виходить досить солодким. Тому немає сенсу брати кріплені вина з високим вмістом цукру. До того ж, за високих температур вони можуть дати дуже неприємний аромат.

В цілому, для глінтвейну не рекомендується використовувати вина з багатим букетом та післясмаком. Прянощі та фрукти все одно «заглушать» основу. Краще віддати перевагу “середньостатистичному” провину з невисоким цінником.

Ідеальні спеції для глінтвейну

Найпростіше – купити пряний набір для глінтвейну, до якого включені підібрані композиції приправ. Але куди цікавіше експериментуватиме з ароматами, додаючи в напій свої улюблені спеції та підбираючи їх ідеальне поєднання.

Вважається, що глінтвейн — саме той випадок, коли «краще менше, ніж більше». До складу коктейлю рекомендується вводити трохи більше 5 видів прянощів. Велика різноманітність спецій перетворить вишуканий напій у пахучу рідину з незрозумілим ароматом, яку і пити не захочеться. Нехай у глінтвейні домінує 1-2 ароматичні ноти, а інші лише делікатно відтіняють смак вина.

Вибір приправ для глінтвейну більш широкий. Практично в кожному рецепті є кориця і гвоздика — це класика. Не меншого визнання заслужила подрібнена цедра цитрусових – мандаринів, апельсинів та лимонів. Також винний смак та аромат чудово підкреслюють наступні спеції та прянощі з особливим характером:

м’ята,
аніс,
мускат,
лавровий лист,
червоний та чорний перець,
бадьян,
імбир,
кардамон,
шафран,
лаванда,
коріандр.

Для приготування гарячого коктейлю не дуже підходять мелені приправи. Вони розчиняться у напої і його потім важко буде процідити, що зробить вино каламутним. Куди краще використовувати прянощі цілими бутонами, паличками чи листям.

Насичений аромат алкогольному глінтвейну надають не лише спеції. До складу часто вводять шматочки ягід та фруктів – цитрусові, малину, вишню, полуницю, яблука, персики, ананас, чорницю, смородину. Якщо свіжих плодів під рукою немає, можна використовувати сухофрукти – родзинки, чорнослив, інжир, курагу. Напій прогрівається, тому навіть висушені плоди віддадуть свій смак основі.

Як готувати глінтвейн: основні етапи

У продажу багато сухого глінтвейну, який для приготування необхідно розбавити окропом і доповнити невеликою кількістю вина. Але, як кажуть фахівці, значна частка подібної продукції — сурогат, який лише віддалено нагадує «справжній» гарячий коктейль. Варто спробувати самостійно приготувати глінтвейн з огляду на те, що рецепт і технологія вкрай прості.

Зазвичай глінтвейн готується на один раз. Небажано потім охолоджувати його і довго зберігати в холодильнику – спеції можуть зіпсувати вино. Тому доведеться заздалегідь розрахувати кількість інгредієнтів, щоб не зварити надто багато коктейлю.

Розкажемо, як варити глінтвейн:

  • Підготуємо всі фрукти – помиємо і наріжемо (тонкими часточками або кубиками).
  • В окремій ємності з’єднаємо вибрані спеції і заллємо окропом. Наполягаємо 10-15 хв.
  • У металеву ємність потрібного розміру переливаємо вино. Якщо цього вимагає рецепт, сюди ж додаємо інші види алкоголю та перемішуємо.
  • Вино ставимо на плиту — вогонь має бути мінімальним або середнім.
  • Напій прогріваємо приблизно до 80 °С. Як тільки над поверхнею алкоголю почне підніматися пара, і з’являться перші бульбашки, ємність можна знімати з плити.
  • У вино додаємо відвар прянощів. Ретельно перемішуємо. Залишаємо наполягати.
  • Коли напій трохи охолоне, можна підсолодити його медом, сиропом або патокою.

Якщо готуйте глінтвейн з апельсином, його можна не проціджувати. Частки фруктів, що плавають у вині, стануть оригінальною декорацією коктейлю. Також при подачі в напій можна опустити паличку кориці або зірочку бадяну. А вишневий глінтвейн тільки виграє до смаку, якщо ви доповните його свіжими ягодами.

У яких келихах подають глінтвейн

Мало правильно приготувати глінтвейн – його треба ще гарно подати. У цьому вся краса гарячого коктейлю. Тому підготуйте посуд для напою заздалегідь.

На вечірках глінтвейн подають у вишуканих високих келихах із товстого скла, які можуть бути доповнені для зручності ручками. На природі гарячий напій зручно пити зі звичайного керамічного або металевого кухля. А щоб він швидко не охолонув, можна взяти з собою термос.

Для тих, хто любить побалувати себе винним коктейлем зимовими вечорами, варто поповнити колекцію посуду. Незмінними залишаються дві особливості такої склянки — ручка, щоб зручно було її тримати, і широкий край, який розкриває аромат напою і дозволяє легко його пити, незважаючи на листочки і фрукти, що плавають у вині.

Скільки градусів у глінтвейні

Самостійно приготовлений винний напій має міцність у діапазоні 6-12 % об. А у Німеччині цей показник навіть регламентований. Вважається, що хороший глінтвейн – це виключно 7 градусний напій.

Якщо у складі додатково є бренді, коньяк або ром, то міцність напою буде вищою. Але коли це вино, спирт при прогріванні коктейлю частково випарується. У готовому напої майже не відчувається градус. І тут обережніше — головне не перебрати, оскільки теплий алкоголь швидше «дасть у голову».

З чим п’ють глінтвейн

Глінтвейн особливо добрий тим, що не вимагає додаткової подачі закусок.

Глінтвейн виходить досить солодким, тому його небажано доповнювати нудотними десертами. По-перше, виходить занадто калорійно, а по-друге, несмачно.

Скільки калорій у глінтвейні

Як основа коктейлю виступає сухе червоне вино. Саме собою воно не відрізняється надто високою калорійністю — не більше 85 ккал на 100 г продукту. Але у складі глінтвейну є ще й інші інгредієнти – цукор, мед, фрукти, сиропи. Ці компоненти додають готовий напій калорій.

У глінтвейні близько 180-250 ккал на 100 р. Високий показник, враховуючи, що невеликою чаркою пряного коктейлю мало хто обмежує себе.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні