Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ Пенсійному фонді України пояснили, коли догляд за малолітньою дитиною зараховується до...

У Пенсійному фонді України пояснили, коли догляд за малолітньою дитиною зараховується до страхового стажу

Этот материал также доступен на русском языке
Зрахування періодів догляду за дитиною з 1 січня 2004 року передбачене Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Період догляду за малолітньою дитиною зараховують до страхового стажу, але за певних умов. Як нагадали в Пенсійному фонді України, зарахування періодів догляду за дитиною з 1 січня 2004 року передбачене Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а до цього періоду визначається раніше чинним законодавством.

Отже, страховий стаж за період догляду за дитиною зараховуються:

  • до 1 січня 2004 року — матері, яка в цей період не працювала, на підставі свідоцтва про народження дитини;
  • з 1 січня по 31 грудня 2004 року — на підставі документа, що підтверджує факт отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (наприклад, довідки управління соціального захисту населення, яке виплачувало жінці допомогу);
  • після 1 січня 2005 року — за даними системи персоніфікованого обліку за умови отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У такому разі зарахування стажу не залежить від того, чи працювала жінка до виходу у відпустку по догляду за дитиною до трьох років чи ні, оскільки нарахування та сплата страхових внесків за неї здійснюється коштом держбюджету.

Нагадаємо, на виплату заборгованостей за лікарняними, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами, виділили понад 700 млн грн.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні