Статті

Зелена аптека: чим корисна трава грициків?

Пастуша сумка здавна цінується як харчова та лікарська рослина в багатьох європейських та азіатських країнах, вона популярна як овочева культура в китайській та корейській кухні.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ

Завдяки високому вмісту вітамінів К і С трава грициків підвищує згортання крові і має виражену кровоспинну дію. Рослина використовується народною медициною у вигляді напару, настою або свіжого соку при легеневих, ниркових, кишкових, маткових, гемороїдальних, носових кровотечах, а також для примочок при ранах та гематомах. Препарати грициків застосовуються в гінекологічній практиці.

НАСТІЙ ТРАВИ ГРИЦИКІВ. 2 столові ложки сушеної подрібненої сировини залити склянкою окропу, настоювати під кришкою протягом півгодини, процідити. Вживати 3-4 рази на день за 20 хвилин до їди по 1 столовій ложці, тривалість курсу – 2-3 тижні.

Цей настій також застосовується як в’яжучий засіб при гострих та хронічних запальних захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту і для профілактики утворення каменів у жовчному міхурі.

Відвари і настої грициків використовуються народною медициною для зниження артеріального тиску, як засіб для нормалізації обміну речовин, при клімактеричних розладах. Аналогічно застосовують сік з листя рослини (його розводять водою у співвідношенні 1:1 і вживають 3 рази на день до їди по 1 столовій ложці) і аптечний рідкий екстракт грициків (його вживають 2-3 рази на день по 20-25 крапель в 1 столовій ложці води).

НАСТІЙ ТРАВИ ГРИЦИКІВ ПРИ КЛІМАКСІ. 1 столову ложку сушеної подрібненої сировини залити склянкою окропу, настоювати під кришкою протягом 2 годин, процідити. Вживати 4 рази на день за півгодини до їди по 1 столовій ложці.

ГРИЦИКИ В КУЛІНАРІЇ

З кулінарною метою використовують молоду зелень грициків, яку можна збирати з ранньої весни до пізньої осені, і насіння рослини – як приправу, яка смаком і ароматом нагадує гірчицю. Свіже листя додають у салати, готують з них супи, овочеві пюре та гарніри. Широко застосовується рослина в азійській кухні.

Пюре із грициків з морквою і цибулею. На 200 г молодого листя грициків буде потрібно по 1 шт. моркви та цибулі середнього розміру, соняшникова олія для смаження, сіль за смаком. Моркву натерти на тертці, цибулю дрібно нарізати і обсмажити. Окремо обсмажити добре промите листя грициків і подрібнити їх блендером. З’єднати всі інгредієнти, перемішати і тушкувати на невеликому вогні 20 хвилин.

Метки: зелена аптека фітотерапія

Новое на сайте

  • Новини

Кімнатні рослини, які як магніт притягують кохання та добробут у кожну оселю

Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.

22/11/2024 14:31
  • Новини

Несподіваний інгредієнт, який зробить котлети соковитими та ніжними

Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…

22/11/2024 13:39
  • Статті

Як вибрати диван для дому: повний гід

Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…

22/11/2024 13:04
  • Новини

В Україні планують заборонити небажані дзвінки: що пропонує новий законопроєкт

Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…

22/11/2024 12:41
  • Новини

“Ощадбанк” змінює правила: як це вплине на ваші фінанси

Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…

22/11/2024 11:42
  • Новини

Стартує прийом заявок на отримання новорічних подарунків поштою для дітей

Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…

22/11/2024 10:53