Статті

Цілюща користь яблучного оцту для організму – міф чи правда на думку лікарів

Останнім часом ми все частіше чуємо про переваги та користь яблучного оцту. Багато хто самостійно прописує його собі, додає у воду і п’є — нібито для зниження ваги, регулювання цукру в крові та нормальної роботи шлунка.

Але давайте розберемося, чи справді він такий корисний для організму? Адже він абсолютно точно має протипоказання.

Яблучний оцет для схуднення

– Безконтрольний прийом яблучного оцту може порушити баланс кислотності шлунка і, як наслідок, бактеріальний склад мікрофлори, відповідальної за травлення, – розповіла лікар-терапевт та нутриціолог Ірина Орлова. – Роль його у зниженні ваги сильно перебільшена. Для зниження та нормалізації ваги важливі лише харчування, сон, рух, вода та корекція дефіцитів вітамінів та мінералів. Щоправда, зрідка я рекомендую яблучний оцет, розведений із водою, підвищення кислотності, але роблю це досить рідко.

Коли яблучний оцет може бути корисним

– Завдяки яблучному оцту в шлунку виробляється соляна кислота, яка необхідна організму для правильного травлення, – каже нутріціолог, експерт із усвідомленого харчування та здорового способу життя Юлія Дмитрієва. – Соляна кислота відповідає за засвоєння білка, має антибактеріальні властивості .

За словами експерта, яблучний оцет може покращити мікрофлору кишечника.

– Яблучний оцет – це ферментований продукт, який містить Lactobacillus – важливі бактерії для нашого організму, які відповідають за імунітет, травлення, виробництво вітамінів. Тож він може бути помічником при корекції дисбіозу та підтримці корисної мікрофлори, — каже нутриціолог.

За даними експерта, вченими було проведено дослідження про вплив яблучного оцту на ліпідний профіль та глікемічні параметри – виявлено вплив яблучного оцту на рівень ліпідів у крові.

– У ньому міститься калій, що зміцнює серцевий м’яз, – каже Юлія Дмитрієва. — Поєднуючи оцтову та хлорогенову кислоту, ми допомагаємо організму позбутися «шкідливого» холестерину та сприяємо активізації вироблення «корисного».

Як використовувати яблучний оцет

– Його можна використовувати як заправку для салату або додавати в склянку води – одну столову ложку і випивати за 30 хвилин до їди. Рекомендоване дозування на добу становить 15-30 мл, тобто 2-3 столові ложки на день, – уточнює нутриціолог.

Кому не можна яблучний оцет

Людям, які мають гастрит, виразкову хворобу, підвищену кислотність, запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.

– У цих ситуаціях він ще більше пошкоджуватиме слизову шлунково-кишкового тракту, – попереджає Юлія Дмитрієва.

У кого є синдром надмірного бактеріального та грибкового росту.

– Він може посилити ситуацію та призвести до негативних симптомів у вигляді здуття та метеоризму, – каже експерт.

Людям з чутливими зубами.

– У яблучного оцту – низький рівень Ph, а це призводить до руйнування зубної емалі, – пояснює нутриціолог.

Це – кислота!

– Оцет, навіть яблучний, це насамперед кислота, – попереджає лікар-ендокринолог, кандидат медичних наук Зухра Павлова. — Звичайно, у ньому є корисні речовини, мікроелементи, продукти ферментації, але це точно не «концентрована користь яблук».

За словами експерта, оцтова кислота може разом перекреслити всю свою користь для тих, у кого є проблеми із травленням, порушення функції шлунково-кишкового тракту, ураження печінки та нирок. Людям із цими захворюваннями взагалі слід уникати страв з оцтом.

– Радячі пити яблучний оцет щоранку заради покращення травлення та метаболізму багато в чому плутають оцет із лимонним соком, – звертає увагу лікар Павлова. — Незважаючи на кислий смак, лимон у нашому організмі поводиться як луг. І він і справді трохи допомагає вирівнювати кислотно-лужний баланс організму, який під час життєдіяльності провокує багато продуктів окиснення. А оцет, навіть яблучний, це насамперед кислота.

Лікар радить ставитись до нього розумно — використовувати небагато й рідко.

– Ми ж не їмо чорний перець кінськими дозами. Ми присмачуємо їм їжу, — каже Зухра Павлова. — Ця рекомендація — трохи — стосується і модного виноградного оцту, бальзаміко, маринованих огірків, лечо та інших закруток.

 Джерело

Метки: лікарі

Новое на сайте

  • Новини

Бюджетно, просто й смачно: секрет ніжного салату із курячих сердечок

Курячі сердечка по-новому. Швидка страва на найвибагливіший смак.

31/10/2025 15:30
  • Новини

Як правильно розморозити холодильник, щоб не зіпсувати техніку

Холодильник працює гірше? Можливо, його просто треба розморозити.

31/10/2025 14:50
  • Новини

Зимовий город: які овочі можна висаджувати під сніг

Корисні поради городникам. Ось п’ять популярних культур для посіву взимку.

31/10/2025 14:10
  • Новини

Війна формує нові звички: як українці змінюють раціон під тиском цін і стресів

З 2022 року 72% громадян України скоротили витрати на продукти. Дослідження Gradus показало, як війна…

31/10/2025 13:35
  • Новини

Опалювальний сезон-2025: як українцям легально запастися дровами на зиму

Штрафи й дозволи на заготівлю палива. Що треба знати перед тим, як йти по дрова…

31/10/2025 12:40
  • Пенсійна справа

Понад 9 тисяч гривень щомісяця: чи зміняться у листопаді пенсії для українців з інвалідністю

Українці з інвалідністю мають право на державну матеріальну підтримку. У ПФУ пояснили, хто отримає максимальні…

31/10/2025 11:45