Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаПільгиХто має пільги за стажем за військову службу і як це регулюється...

Хто має пільги за стажем за військову службу і як це регулюється законом?

Этот материал также доступен на русском языке
Участь у бойових діях за певних умов дійсно може бути зарахована до стажу у потрійному розмірі.

«Цікавить зарахування стажу у зоні бойових дій (2014-2015 роки) при нарахуванні пенсії. Чи є у учасників АТО право на пільгу за стажем нарівні з афганцями – один рік за три за час служби? Чи регулюється це Законом №1058 або йдеться про інші закони? Я надав до Пенсійного фонду довідки про грошове забезпечення за 2014-2015 роки. Але, мабуть, Міноборони не сплатило внесків за цей час і цей період мені не враховують. Я звертався до головного управління Пенсійного фонду, але вони не дають прямих відповідей, у них багато протиріч.

Олег, м. Чорноморськ, Одеська обл.»

Коли стаж рахують у потрійному розмірі?

Участь у бойових діях за певних умов дійсно може бути зарахована до стажу у потрійному розмірі. Але, найімовірніше, це не ваш випадок. Розглянемо два варіанти, коли це можливо.

Варіант 1. Участь у бойових діях у воєнний час, у тому числі безпосередня участь в антитерористичній операції на Донбасі, зараховується як один місяць служби за три у вислугу років при призначенні пенсії згідно із Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Варіант 2. Участь у бойових діях зараховується до звичайного стажу у потрійному розмірі лише за періоди служби до 2004 року. Це передбачено Законом «Про пенсійне забезпечення», який діяв раніше ( стаття 57).

Перший варіант не підходить, оскільки, як ми розуміємо, ви отримуєте не військову, а звичайну пенсію, розраховану за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058. А другий варіант не підходить, оскільки ви брали участь у бойових діях вже після 2004 року.

Військова служба та цивільний стаж

У будь-якому разі правила зарахування вашого стажу спираються на вказаний Закон №1058. Відповідно до цього Закону, стаж, починаючи з 2004 року, зараховується виключно на підставі даних про сплату страхових внесків і лише в одинарному розмірі. При цьому питання сплати страхових внесків за військовослужбовців і подання відповідної звітності за них тривалий час не було врегульовано.

Все вирішилося у 2017 році, коли до статті 24 цього Закону внесли доповнення такого змісту: «Якщо за період з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року у реєстрі застрахованих осіб відсутні відомості, необхідні для обчислення страхового стажу військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової служби), поліцейським, особам рядового та начальницького складу згідно з цим Законом, страховий стаж обчислюється на підставі довідки про проходження військової служби та суми сплачених внесків.

Ми не знаємо, що саме відображено у вказаному реєстрі щодо ваших доходів за 2014-2015 роки. Якщо там взагалі немає відомостей про сплату хоча б якихось внесків (можливо, за основним місцем роботи), то стаж можуть зарахувати, як сказано вище, на підставі довідки про проходження служби з даними про сплачені внески. Тобто тут ми говоримо не про те, щоб стаж зарахували у потрійному розмірі, а про те, щоб це зробили в принципі, хоч би в одинарному.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні