Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк вважають час догляду за дітьми щодо стажу та нарахування пенсії?

Як вважають час догляду за дітьми щодо стажу та нарахування пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Теоретично період догляду за дітьми у стаж зараховується легко. Але на практиці можна зіткнутися зі складнощами, адже все потрібно підтверджувати документально. Ще й законодавство постійно змінюється.

«У мене є двоє дітей: дочка (1999 р.н.) і син (2015 р.н.). Донька – на інвалідності з чотирьох років. Офіційно я не працювала. Хочу запитати:

1) скільки років стажу при призначенні пенсії зарахують щодо догляду за дитиною-інвалідом дитинства?

2) чи зарахують мені період догляду за двома дітьми до трьох років?

Марина, м. Вінниця»

Якщо доглядали дитину з інвалідністю

Правила зарахування стажу до 1 січня 2004 року і після цієї дати дещо відрізняються – законодавство тоді й зараз було різним. Тому почнемо з першої дитини.

Стаття 56 чинного тоді Закону «Про пенсійне забезпечення» свідчить, що у стаж, зокрема, зараховується:

– час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку;

– час догляду за дитиною-інвалідом віком до 16 років.

Якщо ви не працювали і у вас 1999 року народилася дитина, то до стажу повинні зарахувати всі три роки, починаючи з дати народження до дня досягнення дитиною трьох років. Для цього до Пенсійного фонду достатньо надати свідоцтво про народження дитини.

Далі починаються складнощі. Раніше, щоб підтвердити час догляду за дитиною з інвалідністю, потрібно було само собою підтвердити наявність інвалідності та строки її встановлення, а також надати акт обстеження фактичних обставин здійснення догляду. Такий акт складався органами Пенсійного фонду на підставі відомостей житлово-експлуатаційних або інших організацій за місцем проживання (сільських, селищних рад) з урахуванням опитування осіб, за якими здійснюється догляд, а також сусідів.

2004 року набрав чинності новий Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Там уже прописано, що догляд за дитиною з інвалідністю зараховується до стажу за потрійною умовою: мати є працездатною, при цьому не працює і отримує від держави допомогу на догляд. З того часу, крім зазначених вище документів, для зарахування до стажу періодів догляду потрібно ще й надати довідку з управління соцзахисту про вид отриманої допомоги і період її отримання.

Лише свідоцтва про народження недостатньо

Щодо другої дитини, то зараз до стажу зараховується безпосередньо період отримання допомоги з догляду за дитиною до трирічного віку. Тобто не всі три роки рівно за свідоцтвом про народження, а саме період, за який здійснювалися виплати. Ці виплати зазвичай відображаються в системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду, куди вони потрапляють автоматично.

Для працюючих жінок є додаткові нюанси, пов’язані з зарахуванням до стажу періоду перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Після 2004 року правила оподаткування таких періодів дещо змінювалися, тому потрібно дивитися, коли саме народилася дитина, як за цей період роботодавець робив нарахування і що відображено у системі персоніфікованого обліку. Наприклад, якщо дитина народилася у період з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно, то для зарахування періоду декретної відпустки можуть вимагати ще наказ з роботи про надання відпустки для догляду за дитиною.

Як бачимо, теоретично період догляду за дітьми у стаж зараховується легко. Але на практиці можна зіткнутися зі складнощами, адже все потрібно підтверджувати документально. Ще й законодавство постійно змінюється. Тому точно сказати, як саме буде розраховано ваш стаж, ми не можемо.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні