П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк отримати недоотриману пенсію та коли вона входить до складу спадщини?

Як отримати недоотриману пенсію та коли вона входить до складу спадщини?

Этот материал также доступен на русском языке
Через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну існує безліч проблем з отриманням та оформленням соціальних виплат та пенсій. Іноді навіть немає змоги офіційно задокументувати смерть пенсіонера.

У Пенсійному фонді пояснили, що повинні робити люди в таких важких випадках.

Відповідно до статті 52 закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” сума пенсії, яка належала померлому пенсіонеру, виплачується членам його сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті. У тому числі сума пенсії виплачується непрацездатним членам сім’ї (зазначено у частині другій статті 36 цього Закону), які перебували на його утриманні, незалежно від того, чи проживали вони разом із померлим пенсіонером чи не проживали.

У разі відсутності медичного висновку про причину смерті або відсутність медичної довідки, в якій констатується факт смерті та неможливості надання даних документів у відділ державної реєстрації актів цивільного стану для проведення державної реєстрації смерті, справа про встановлення юридичного факту смерті вирішується у судовому порядку (наказ Міністерства юстиції України “Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні” від 18.10.2000 р. № 52/5, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 18.10.2000 р. за № 719/4940).

Члени сім’ї повинні звернутися за виплатою суми пенсії загиблого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, тобто після того, як спадкоємцем подано заяву про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори. У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на одержання суми пенсії, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну або у разі неповернення ними за виплатою зазначеної суми у встановлений частиною другою цієї статті строк, сума пенсії, що належала пенсіонеру і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що планують змінити при призначенні пенсії військовим.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні