Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаПроблеми нашого побуту: коли розпочнеться опалювальний сезон та скільки заплатимо за теплий...

Проблеми нашого побуту: коли розпочнеться опалювальний сезон та скільки заплатимо за теплий затишок

Этот материал также доступен на русском языке
За прогнозами синоптиків, перші заморозки очікуються ближче до середини листопада. Проте вже наприкінці жовтня нам обіцяють дощі зі снігом.

А що буде з опаленням у наших будинках? Коли його увімкнуть і скільки за нього доведеться платити?

Коли увімкнуть опалення?

За попередніми прогнозами синоптиків, суворих морозів цієї зими нам чекати не слід. В середньому температура за вікном коливатиметься від мінус 5 до плюс 5 градусів. А кінець осені взагалі обіцяє бути теплішим, ніж минулого року.

Опалювальний сезон, запевняє влада, стартує після 15 жовтня. Коли саме – залежить від погодних умов. Ухвалюють рішення про початок та закінчення опалювального періоду органи місцевого самоврядування.

Ввімкнуть опалення, якщо протягом трьох днів середньодобова температура повітря складатиме плюс 8 градусів. Або градусник опуститься нижче цієї позначки. Припинять теплопостачання приміщень, коли протягом трьох днів температура перевищить цей показник.

З метою економії нормативні показники температури у житлових приміщеннях знизяться на чотири градуси – до плюс 18 градусів. Хоча ще в липні Кабмін збирався зменшити їх до плюс 16 градусів.

Головна загроза – обстріли

Згідно з інформацією Міністерства розвитку громад і територій, на сьогоднішній день країна готова до осінньо-зимового періоду більш ніж на 80%.

За прогнозами голови Оператора газотранспортної системи (ОГТС) України Сергія Макогона, до 15 жовтня запаси блакитного палива у газових сховищах мають становити приблизно 14,4 мільярда кубів. З таким резервом, вважає директор ОГТС, країна реально може пройти помірну зиму. Адже сьогодні споживання газу значно скоротилося.

Також до осені наша країна накопичила близько двох мільйонів тонн вугілля. І це, вважають в уряді, дає надію на стабільне, хоч і складне, проходження опалювального сезону.

Головна загроза для теплопостачання – ракетні атаки Росії на об’єкти цивільної інфраструктури: електростанції, котельні, ТЕЦ і ТЕС.

Що буде з тарифами та субсидіями?

Тарифи протягом опалювального сезону не підвищуватимуться.

Під час воєнного стану і ще протягом шести місяців після його завершення Верховна Рада заборонила підвищувати тарифи на:

  • послуги з розподілу газу;
  • теплову енергію (її виробництво, транспортування і постачання);
  • послуги з постачання теплової енергії та гарячої води. Тобто ціни на газ будуть торішніми.

Крім того, запевняють у Міністерстві соціальної політики, незважаючи на складну економічну ситуацію, для населення буде збережено субсидії. Якщо їх було надано раніше, переоформлювати їх не потрібно. Субсидії будуть перепризначені автоматично. Також при їх призначенні можуть не враховувати заборгованість за комунальні послуги, що виникла на певних територіях у період дії воєнного стану. Пільги буде передбачено і для людей, які втратили роботу.

Скільки заплатимо за газ в опалювальний період?

За приблизними підрахунками, за місяць опалювального сезону мешканці квартир повинні заплатити 659-855 гривень (залежно від постачальника газу). У приватних будинках – 1 116-1 448 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні