Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЕлектроопалення: чи варто переходити на новий вид обігріву та як це зробити?

Електроопалення: чи варто переходити на новий вид обігріву та як це зробити?

Этот материал также доступен на русском языке
Ні для кого не є секретом, що в умовах війни опалювальний сезон буде нелегким. І хоча експерти запевняють, що цієї зими газу нам вистачить, багато хто дедалі частіше замислюється про перехід на електроопалення.

Чи вигідно переходити на електроопалення у приватному будинку? А що робити мешканцям багатоповерхівок? Запитань багато. Що говорять з цього приводу експерти?

Куди звертатися?

ЖИТЕЛЯМ БАГАТОПОВЕРХІВКИ

Для того, щоб у багатоквартирному будинку замінити центральне опалення на електричне, потрібно пройти досить серйозну процедуру.

  • Якщо у багатоповерхівці створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), рішення про відмову від центрального опалення повинні ухвалити мешканці на загальних зборах.
  • Якщо ОСББ не створено, відповідне рішення мешканців направляється до органів місцевого самоврядування. Там його повинна розглянути спеціальна комісія. Якщо технічні умови будівлі дозволяють перехід на електроопалення – видають дозвіл на заміну центрального опалення. Якщо ж ні – мешканцям, зрозуміло, відмовлять.

Зверніть увагу

Як зазначають експерти, у 90% випадків перехід на електроопалення у багатоповерхівках неможливий. Причина в тому, що сучасне навантаження електроенергії на одну квартиру набагато вище, ніж було закладено в проектах «хрущовок» і «сталінок». Якщо раніше на квартиру припадало по 2-3 кіловати, то зараз мінімальна потужність, яка потрібна споживачам, може бути 5-7 кіловат.

ГОСПОДАРЯМ ПРИВАТНОГО БУДИНКУ

У приватному будинку перейти на електроопалення простіше. До органів місцевого самоврядування домовласникові звертатися не потрібно. Для того щоб замінити проводку, розібратися з проблемою збільшення потужностей електроенергії, що передається до будинку, треба написати заяву в електропостачальну компанію. В обленерго зроблять розрахунок і нададуть більшу потужність. Щоправда, власник повинен розрахувати, чи впорається з додатковими кіловатами його мережа. І передбачити, що потрібно зробити, щоб електрокомунікації витримали навантаження, що збільшилося (порадьтеся з електриком, може, треба замінити проводку).

Наскільки є вигідним електроопалення

Плюси

Зараз електроенергія значно дешевша, ніж газ. Тому перехід на електроопалення допоможе заощадити дуже відчутно. На сьогоднішній день (до 31 жовтня цього року) діють такі тарифи на електроенергію для населення:

  • при споживанні менше 250 кіловат на місяць – 1,44 гривні/кВт-год;
  • при споживанні понад 250 кіловат на місяць – 1,68 гривні/кВт-год.

І хоча іншого законодавчого акта з цього приводу поки що не ухвалено, швидше за все тарифи в поточному опалювальному сезоні не зміняться.

Мінуси

Щоправда, на енергетичну систему неринкові тарифи (у Європі електроенергія коштує дорожче у 10-20 разів) впливають негативно. За словами Юрія Корольчука, експерта Інституту енергетичних стратегій, енергокомпанії не мають фінансових ресурсів, а держава поки що не ухвалюваала рішень про підтримку енергогалузі. В результаті це може призвести до складнощів у виконанні ремонту електромереж та віялових відключень електроенергії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні