П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляЧому Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці?

Чому Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці?

Этот материал также доступен на русском языке
21 вересня відзначається свято Різдва Пресвятої Богородиці.

Пресвята Діва Марія народилася в той час, коли люди дійшли до таких меж морального занепаду, за яких їхнє повстання здавалося вже неможливим. Найкращі розуми тієї епохи усвідомлювали і часто відкрито говорили, що Бог повинен зійти у світ, щоб виправити віру і не допустити смерті людського роду. Син Божий захотів для спасіння людей прийняти людське єство. І Пречисту Діву Марію, єдину гідну, вмістити у Себе і втілити Джерело чистоти та святості, Він обирає Собі Матір’ю.

Різдво Пресвятої Богородиці святкується Церквою як день всесвітньої радості. У цей світлий день, на межі Старого і Нового заповітів, народилася Преблагословенна Діва Марія, покликана від віку Божественним Промислом послужити таємниці втілення Бога Слова – явитися Матір’ю Спасителя світу, Господа нашого Ісуса Христа.

Пресвята Діва Марія народилася у невеликому Галілейському місті Назареті. Батьками її були праведні Йоаким із роду пророка і царя Давида і Анна з роду первосвященика Аарона. Подружжя було бездітним, оскільки свята Анна була неплідною. Досягши похилого віку, Йоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу. Вони твердо вірили, що Богу все можливе і Він може позбавити Анну неплідності навіть у її старості, як колись позбавив неплідності Сарру, дружину патріарха Авраама. Святі Йоаким та Анна дали обітницю присвятити Богу для служіння у храмі дитя, яке їм дасть Господь.

Безчаддя вважалося в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому святі та праведні Йоаким і Анна зазнавали несправедливих принижень від своїх співвітчизників. В одне зі свят старець Іоаким приніс до Єрусалимського храму свою жертву в дар Богові, але первосвященик не прийняв її, назвавши Йоакима негідним через його нещастя. Святий Іоаким у глибокому горі пішов у пустелю і там зі сльозами молився Господеві про дарування дитини.

Свята Анна, дізнавшись, що сталося в Єрусалимському храмі, гірко плакала, проте не нарікала на Господа, а молилася, закликаючи на свою сім’ю милосердя Боже. Господь виконав їхнє прохання, коли святе подружжя досягло похилого віку і приготувало себе доброчесним життям до високого звання – бути батьками Пресвятої Діви Марії, майбутньої Матері Господа Ісуса Христа.

Архангел Гавриїл приніс Йоакиму та Анні радісну звістку: молитви їхні почуті Богом, і у них народиться Преблагословенна Донька Марія, через яку буде даровано спасіння всьому світу. Пресвята Діва Марія Своєю чистотою і чеснотою перевершила не тільки всіх людей, а й Янголів, стала живим храмом Божим, і, як оспівує Церква у святкових піснеспівах, «Небесними Дверима, що вводять Христа у Всесвіт заради спасіння душ наших».

Різдво Божої Матері ознаменувало настання часу, коли почали здійснюватися великі й втішні обітниці Божі про спасіння людського роду від рабства диявола. Ця подія наблизила на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чесноти та безсмертного життя. Мати Першонародженого всієї тварі є і усім нам по благодаті Матір’ю та милосердною Заступницею, до якої ми постійно вдаємося з синовою відвагою.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні