Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкий рис найкорисніше: білий, коричневий, чорний або червоний

Який рис найкорисніше: білий, коричневий, чорний або червоний

Этот материал также доступен на русском языке
Протягом багатьох століть рис був одним із найпопулярніших продуктів. Це дуже просто: у ньому є клітковина, вітаміни і мінерали, вуглеводи, білок, корисний жир.

Але який тип рису все ж таки найкорисніший? Про це розповість дієтолог.

Який рис найкорисніше: білий, коричневий, чорний чи червоний?

Всі різновиди рису, тобто червоний, коричневий, білий і чорний, по-різному впливають на організм.

Наприклад, білий рис вважається найпоширенішим. Його можна використовувати для приготування різних страв, у тому числі суші. Також такий рис є збагаченим, тобто до нього зазвичай додають залізо, вітаміни В1, В3 і фолієву кислоту. У 1/4 чашки білого рису – приблизно 160 калорій.

Коричневий рис – це цільнозерновий продукт, подібно до лободи, цільної пшениці, вівса. У порівнянні з білим рисом він містить всього на 1,5 г більше клітковини в 1/4 чашки. Це може бути корисним для покращення здоров’я травної системи, оскільки діє на організм такий рис як м’яке проносне.
Який рис найкорисніше: білий, коричневий, чорний або червоний

У сухому вигляді чорний рис справді чорного кольору, а ось у вареному – більш фіолетового відтінку. Якщо порівнювати його з коричневим рисом, то в ньому міститься більше білка та клітковини: близько 5 г білка та приблизно 3 г клітковини на 1/4 чашки (у сухому вигляді). Найкраще подібний рис додавати в салат, кашу або вживати в смаженому вигляді.

червоний рис зерно темно-червоного або медового кольору. Деякі дослідження показують, що цей різновид рису позбавляє лейкемії, раку шлунка і шийки матки. Також у статті, опублікованій у «Журналі сільськогосподарської та харчової хімії», наголошується, що цей рис захищає від діабету.

Так який рис вибирати? Все залежить від ваших особистих переваг, проте чорний рис вважається найкращим вибором. Він багатий на клітковину, білок і корисний при хронічних захворюваннях.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні