Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЯк призначають субсидії та визначають надбавки до пенсії

Як призначають субсидії та визначають надбавки до пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Часто при перерахунках сума виплат змінюється, і пенсіонери не можуть розібратися, скільки додали і з якої причини.

«Мені 77 років, стаж – 42 роки, маю 2-гу групу інвалідності з дитинства. Чоловік помер. Зараз проживаю із сином, який страждає на алкогольну залежність і з 2015 року не працює. Без субсидії сплачувати за комунальні послуги дуже дорого, від пенсії нічого не залишається. А в управлінні соціального захисту вимагають довідку з місця роботи сина або довідку про його хворобу. Як мені бути?

Ще одне питання – щодо надбавки у 400 гривень, яку мені дали у 75 років. Нині її не виплачують. Чому?

Софія Павлівна, м. Київ»

Хто може розраховувати на субсидію?

Відповідаємо на ваші запитання по порядку.

Правила призначення субсидій прописано у Постанові Кабінету Міністрів № 848 від 21 жовтня 1995 року (у редакції від 30 липня 2022 р.). Там зокрема сказано про те, хто і на яких умовах може отримувати допомогу на оплату комунальних послуг, а також перераховано причини, які перешкоджають цьому.

Державна допомога спрямована на підтримку непрацездатних осіб (ними вважаються пенсіонери, особи з інвалідністю, неповнолітні діти) і тих, хто опинився у складних життєвих обставинах. В інших випадках всі працездатні громадяни повинні подбати про себе та свою сім’ю самі.

Як бути, якщо працездатні члени сім’ї не працюють…

Ви перебуваєте у дуже непростому становищі. Особисто ви маєте повне право користуватися підтримкою держави. Але за законодавством право на допомогу залежить від прибутків усіх членів домогосподарства.

Ваш син не працює, причому досить тривалий період. Якщо працездатна людина не працює і не перебуває на обліку в центрі зайнятості як людина, яка шукає роботу, значить – у неї повинні бути інші поважні причини.

…і страждають на алкогольну залежність

А от якщо в сім’ї є алко-або наркозалежна людина, можна претендувати на субсидію. Але ця залежність має бути підтверджена відповідною довідкою.

Ймовірно, законодавці мали на увазі, що така людина перебуває на диспансерному обліку і проходить лікування, після якого зможе повноцінно працювати і оплачувати комунальні послуги. Тобто, її захворювання – явище тимчасове, і на цей період держава підставить плече.

Ваш син швидше за все не лікується і, як ви написали, не працює. З чого випливає, що він може й надалі вести таке життя. Здається, у цьому разі держава не повинна допомагати, адже є достатня кількість інших людей, які теж потребують допомоги: багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю тощо. Тому у субсидії без надання необхідних документів вам відмовляють цілком законно.

Як призначають надбавки за вік?

А тепер – про надбавку до пенсії. Особам віком від 75 до 80 років з 1 жовтня 2021 року встановили доплату у розмірі 400 гривень. З 1 березня 2022 року вікові надбавки було проіндексовано, внаслідок чого зазначена сума зросла до 456 гривень. Така надбавка виплачується автоматично – при досягненні відповідного віку. І якщо ви попросите у Пенсійному фонді роздруківку з розміром пенсії, то, напевно, побачите цю графу.

Часто при перерахунках сума виплат змінюється, і пенсіонери не можуть розібратися, скільки додали і з якої причини. Нагадаємо, що загальний розмір пенсії складається з різних складових. Це сума пенсії, розрахована виходячи зі стажу та зарплати, а також різні надбавки – як, наприклад, доплата за понаднормовий стаж, доплата дітям війни і так звана доплата за вік.

*Постанова Кабінету Міністрів «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого і рідкого пічного побутового палива» № 848 від 21 жовтня 1995 року (у редакції від 30 липня 2022 р.)

Хто може залишитися без допомоги?

Субсидія не призначається, якщо у складі сім’ї є особи, у яких:

  •  не має доходів;
  • середньомісячний сукупний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати;

  • не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі не меншому за мінімальний (протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення субсидії).

З цього переліку виключаються учні та студенти денної форми навчання, одержувачі соціальної допомоги та компенсації (з догляду за дітьми, людьми похилого віку, особами з інвалідністю). А також – одержувачі допомоги з безробіття та особи, які перебували у місцях позбавлення або обмеження волі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні