Вівторок, 4 Жовтня, 2022
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯким нехитрим прийомом усунути гіркоту з огірків?

Яким нехитрим прийомом усунути гіркоту з огірків?

Этот материал также доступен на русском языке
Огірки - це найпоширеніший овоч у світі. Їх вирощують цілий рік і всюди: у парниках та малогабаритних плівкових укриттях, у зимових та весняних теплицях, у відкритому ґрунті.

Дуже часто буває так, що навіть найкрасивіший гіркий огірок всередині.

Основна причина гіркоти – це кукурбітацин, який виробляється в овочах за певних умов:

  • полив рослин здійснюється холодною водою;
  • невелика кількість вологи в грунті, мало поливали;
  • холодна погода тривала тривалий час;
  • надлишок сонячних променів;
  • глинистий ґрунт;
  • у ґрунті знаходиться мало азоту та калію, не удобрений ґрунт;
  • для добрива був використаний занадто свіжий кінський гній;
  • гіркий смак передається у спадок;
  • вважається, що зелені сорти огірків найгірші.

Чи можна прибрати або знизити гіркоту в огірках

Якщо ми отримали врожай з гіркотою, існує кілька способів, як позбутися гіркоти в огірках.

  • Найлегший спосіб – це замочити зібраний урожай у воді, попередньо зрізавши краї з обох боків овочів. Процес замочування повинен тривати 12 годин, якщо замочуємо у простій воді.
  • Ще врожай можна замочити у підсоленій воді. У такому разі в солоній воді їх не потрібно тримати 12 годин, 6 годин буде цілком достатньо. Кукурбітацин в основному зосереджений у шкірці овочів і в місці кріплення плодоніжки до овочів.
  • Існує ще один спосіб позбутися гіркоти. Для цього потрібно зрізати плодоніжку та натирати нею зріз м’якоті. У процесі натирання бачимо, як у зрізі овочів утворюється біла піна. У цій піні знаходиться сам кукурбітацин. Таким чином, ми можемо знизити рівень цієї речовини в овочах.

Що робити з гіркими огірками

Бувають випадки, коли позбутися гіркоти не вдається. Якщо зібрані огірки виявилися гіркими, необхідно знати, що потрібно робити, щоб трохи знизити гіркоту.

Для цього ми зрізаємо шкірку, тому що кукурбітацин знаходиться безпосередньо в ній і можемо їсти огірки в такому вигляді. При тепловій обробці кукурбітацин зникає. Отже, гіркий урожай можна використовувати для маринування, засолювання або консервації.

Нове на сайті