Шипшину можна сушити на горищі або в спеціальних сушарках. Але для мешканців квартир більше підходить сушіння у духовці.
Зібрані плоди шипшини потрібно попередньо перебрати, видаливши зіпсовані. Рівномірним невисоким шаром розмістити їх на деко і сушити в духовці при температурі +40-60 градусів приблизно 7-8 годин. За цей час плоди треба періодично струшувати та перевертати. Дверцята духовки краще не закривати до кінця, щоб випаровувалась волога, що утворюється.
Потім рекомендується відразу помістити гарячі плоди в дерев’яні або картонні герметично закриті ящики. Вважається, що шипшина має «пропотіти» 2-3 дні для досягнення потрібної кондиції. І тільки після цього сухі плоди очистити від чашолистків і помістити на місце зберігання.
Висушені плоди рекомендується зберігати в ємностях, що провітрюються, щоб шипшина не псувався. Краще використовувати матер’яні мішки. Зберігати в скляних банках теж можна, тільки закривати їх треба тришаровою марлею або пластмасовою кришкою з дрібними дірочками, щоб дихали плоди. Контейнери з висушеною шипшиною потрібно помістити в темне місце, щоб не руйнувалися вітаміни та не домішувалися сторонні запахи. Корисні властивості висушена шипшина зберігає протягом двох років.
До відома. Починати збір шипшини рекомендується з кінця липня по жовтень. Збирають зрілі, не ушкоджені хворобою плоди. Вони мають бути досить тверді, але вже забарвлені у яскраво-червоний або помаранчевий кольори. Збір плодів продовжують до настання заморозків, щоб не втратити частину вітамінів. Після збирання сушіння плодів краще почати одразу.
Наш організм улаштований так, що навіть крихітні молекули можуть відігравати величезну роль. Коензим Q10 -…
У п'ятницю до України зайде активний циклон середземноморського походження.
Якою буде геомагнітна обстановка і що говорять астрофізики про можливість магнітних бур 22 серпня?
Щоб речі зі штучним пухом довго залишалися теплими та акуратними, важливо правильно їх прати та…
Клацаючий палець - це не просто незручність. Без належної уваги він може перейти у хронічну…
Любите кавуни та дині, але не хочете розлучатися з ними наприкінці літа? Ми розповімо, як…