П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаГрошіЯку суму компенсації під час звільнення працівника під час воєнних дій має...

Яку суму компенсації під час звільнення працівника під час воєнних дій має виплатити роботодавець

Этот материал также доступен на русском языке
Внесені зміни до Трудового кодексу вже охоплюють багато сфер нашого життя. Верховна Рада спростила трудові відносини, наголосивши на користь роботодавця.

Так, спрощено процедуру звільнення найманих працівників. Новим законом звузили права працівників та нівелювали роль профспілок. Однак, за звільненими працівниками залишили право на виплати від роботодавця. Причому компенсація при звільненні працівника може бути досить відчутною, розповідає today.ua.

Сума, яку повинні виплатити працівникові під час звільнення, залежить від тривалості його роботи на підприємстві.

Насамперед потрібно знати, що тепер роботодавець може звільнити працівника, не пояснюючи йому причини звільнення. Однак при цьому працівнику не слід погоджуватися на звільнення за згодою сторін. Адже в тому випадку, якщо роботодавець звільняє підлеглого без його згоди, він має виплатити йому компенсацію. Причому розмір компенсації прописаний у законі, тож роботодавець не має права її не виплатити.

Яку суму повинні компенсувати при звільненні?

Законом передбачено різні суми компенсації при звільненні працівника. Вони залежать від того, скільки часу пропрацював чоловік на підприємстві, з якого його звільняють.

Отже, залежно від тривалості роботи передбачені такі суми:

  • Якщо тривалість роботи складає всього місяць, то маємо компенсувати половину мінімальної зарплати. На сьогодні це – 3250 гривень.
  • Тим, хто пропрацював на підприємстві від 1 місяця до 1 року, при звільненні покладено компенсацію у розмірі мінімалки – 6500 гривень.
  • Особам, які пропрацювали від 1 до 2 років, мають виплатити три мінімалки – 19 500 гривень.
  • Людям, які пропрацювали на підприємстві, з якого їх звільняють понад два роки, мають виплатити п’ять мінімалок – 32 500 гривень.

Крім того, працівник, який наймається на роботу за індивідуальним трудовим договором, повинен знати, що пункт компенсації при звільненні повинен бути прописаний у договорі. Якщо цього пункту немає, то трудовий договір недійсний, і тоді важко буде чогось. то добитися від роботодавця. Тому, підписуючи папери під час працевлаштування, ретельно все вичитуйте та перевіряйте.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні