Статті

Що таке військові облігації та для чого їх випускають?

Військові облігації – варіант облігацій внутрішньої державної позики (ОВЗГ). Продаючи їх, держава бере у нас гроші у борг. Цими коштами купують озброєння, боєприпаси, техніку, медикаменти. Повертати борги держава обіцяє із відсотками. Чи можна заробити, купуючи військові облігації, дізнавалися наші журналісти. Що таке військові облігації та для чого їх випускають?

Де можна придбати облігації?

Випускає військові облігації Нацбанк України. А придбати їх можна у банках та ліцензованих брокерських компаніях. Їхній список є на сайті Міністерства фінансів.

Купити облігації можна як у відділеннях банків, так і через мобільні програми. Таку послугу, зокрема, пропонують такі банки: «Півведень», «Укргазбанк», «Укредо</span сімбанк», ПУМБ, «Ощадбанк», «Райффайзен Банк», ОТП Банк, «Монобанк». Національний банк радить покупцям звернути увагу, що банки можуть за свої послуги стягувати комісію.

Скільки доведеться заплатити?

Номінальна вартість однієї облігації – тисяча гривень. Однак її реальна ціна може бути як меншою, так і більшою. Чим менший термін вкладу, тим дешевша облігація.

Наприклад, одна облігація, гроші за яку держава обіцяє повернути за півроку, коштує приблизно 962,91 гривні. А та, яку обіцяють погасити за рік, – приблизно 1052,53 гривні.

Який відсоток доходу?

Доход, який може принести облігація залежить від терміну її погашення. Чим триваліший період – тим вищі відсотки, які мають виплатити її покупцю. Короткострокові облігації – на два місяці – принесуть їх власникам 9,5%; розраховані на півтора роки – 11,5%. Найменшу відсоткову ставку отримають покупці, які купують облігації в доларах і євро, – 2,5% -3,7%.

Чи можна купити одну облігацію?

На сьогоднішній день, на сайті Міністерства фінансів України розміщена інформація про те, що купити одну облігацію можна в банках «Вдень», «Укргазбанк», «Укредосімбанк».

Інші банки мають вищий «поріг входження». Наприклад, ПУМБ продає облігації як мінімум на суму десять тисяч гривень – це десять облігацій. В Ощадбанку продаж цінних паперів стартує від ста екземплярів. У «Райффайзен Банку» та ОТП Банку – з чотирьохсот облігацій.

Плюси та мінуси покупки

При придбанні військових облігацій є три переваги.

  • По-перше, прибуток від них не оподатковується – на відміну, наприклад, від депозитів.
  • По-друге, гроші не просто так лежать удома, а приносять хоч якийсь дохід, до того ж таким чином ви допомагаєте нашій армії.
  • По-третє, підтверджувати походження коштів, за які вони куплені, не треба.

Щоб оцінити вигоду, можна прибуток, який ви отримаєте, порівняти з прогнозом інфляції та відсотками за банківськими депозитами. Наразі держава пропонує з військових облігацій при вкладі на 12 місяців 11% річних у гривні. Отже, це не захистить гроші від інфляції, яка за оцінками Нацбанку цього року досягне 20%. Вже у червні, згідно з інформацією Держстату України, ціни в країні з початку року зросли на 13,9%.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 13 травня

13 травня очікується дощ у центральних, східних, місцями західних областях України.

12/05/2024 21:53
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 13 травня: сонячний шторм поступово зменшує свою міць, але ще триває

Якої сили геомагнітні хвилювання чекатиме цього дня?

12/05/2024 20:59
  • Новини

Знайди змію! Завдання не з легких – попереджаємо відразу

Пройдіть черговий тест на деменцію, порівняйте зі своїми попередніми результатами під час вирішення візуальних головоломок.

12/05/2024 19:56
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 13 по 19 травня: будуйте нові плани та сміливо рухайтеся назустріч змінам

Упродовж тижня енергії планет принесуть чимало вдалих збігів обставин. Будуйте нові плани та сміливо рухайтеся…

12/05/2024 18:52
  • Статті

Непрасована білизна чекає, а отвори на підошві праски забилися: що робити

Час від часу кожна господиня стикається з подібною ситуацією: гора випраної білизни чекає на дошці,…

12/05/2024 17:38
  • Статті

Весняне цвітіння: радості та неприємності алергічного риніту – як подолати

Про сінну лихоманку, а інакше її називають алергічним ринітом, багато хто знає. Виявляється риніт найчастіше…

12/05/2024 16:57