Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЧи можна переселенцям отримати фінансову допомогу без реєстрації місця проживання?

Чи можна переселенцям отримати фінансову допомогу без реєстрації місця проживання?

Этот материал также доступен на русском языке
Як відомо, тим, хто був змушений залишити свої будинки через окупацію чи активні бойові дії, держава надає фінансову допомогу. Але щоб виплати отримати, переселенець повинен мати статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Для цього йому потрібно зібрати цілий пакет документів.

Однак що робити, якщо документи втрачені чи згоріли? Як довести, без документів про реєстрацію місця проживання, що ви проживали у зоні бойових дій чи тимчасової окупації?

Які переселенці можуть одержувати допомогу?

Статус ВПО можуть отримати мешканці територіальних громад, розташованих у районах проведення бойових дій, що перебувають у тимчасовій окупації, оточенні чи блокуванні.

За інформацією на 14 липня 2022 року , до їх оновленого переліку входять 313 територіальних громад дев’яти областей: Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Луганської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Сумської та Чернігівської.

Список цей складається Міністерством оборони України на підставі пропозицій відповідних обласних та міських військових адміністрацій. Внутрішньо переміщені особи, які переїхали з перерахованих громад, отримають грошову допомогу від держави (дві тисячі гривень на дорослу та три тисячі гривень на кожну дитину чи людину з інвалідністю).

Буває, що людина зареєстрована в одній із зазначених областей, але громада, в якій вона проживає, у цьому списку відсутня. У цьому випадку йому слід звернутися до своєї військової адміністрації та уточнити інформацію.

Як бути, якщо немає документів про реєстрацію?

Статус ВПО можна отримати відразу ж після евакуації, якщо людина має документи, що підтверджують її проживання в громадах, що входять до списку Міноборони. Для цього йому слід звернутися до органів місцевого самоврядування чи центру надання адміністративних послуг. Трапляються ситуації, коли переселенець не має документів, що підтверджують його місце проживання. У такому разі доказом його перебування на тимчасово окупованих територіях без офіційної реєстрації місця проживання можуть бути:

  • військовий квиток із відомостями про проходження військової служби;
  • трудова книжка із записами про трудову діяльність;
  • документ, що підтверджує право власності на рухоме чи нерухоме майно;
  • свідоцтво про базову загальну середню освіту;
  • атестат про середню освіту;
  • документ про професійно-технічну освіту;
  • документ про вищу освіту (науковий ступінь);
  • довідка з місця навчання;
  • медичні документи;
  • фотографії, відео.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні