Статті

Комарі, що не спали, не кусають

Схоже, комахи, як і люди, можуть страждати від поганого сну. Виявляється, комарі, які не спали, воліють наздоганяти сон, ніж пити кров.

Виявляється, кровососам теж потрібен відпочинок, адже згідно з новим дослідженням, сонні комарі воліють надолужувати недосип, а не пити кров.

Більшість людей знайомі з наслідками поганого нічного сну. Від цього страждають і комахи. Наприклад, сонні бджоли намагаються виконати свій характерний танець, що кружляє, а втомлені плодові мушки демонструють ознаки втрати пам’яті. Позбавлені сну комарі жертвують цінним часом годування заради додаткового сну, повідомляють дослідники в Journal of Experimental Biology.

Перевага до сну є дивним питанням, враховуючи, що «комарі люблять кров», говорить Олувасеун Аджаї, еколог з Університету Цинциннаті.

«Як зрозуміти, що комаха спить?» — запитує Семюель Ранд, біолог із циркадних комарів з Університету Нотр-Дам в Індіані, який не брав участі в дослідженні.

Одним із способів визначення є відстеження поведінки комахи. Тож Аджаї та його колеги спостерігають за комарами, поки вони сплять. Група зосередилася на трьох видах, які, як відомо, переносять хвороби, включаючи малярію:

  • Aedes aegypti, які активні вдень;
  • Culex pipiens, віддає перевагу сутінкам,
  • і Anopheles stephensi, що ведуть нічний спосіб життя.

Комарів залишають наодинці в кімнаті в невеликих вольєрах, де команда використовує камери та інфрачервоні датчики для спостереження за ними.

Приблизно через дві години комарі заспокоюються. На кадрах видно, що їх животи впали униз, а задні лапи ослабли. Коли експериментатор увійшов до кімнати, C. pipiens і A. aegypti продемонстрували знижену реакцію, що свідчить про те, що навіть приємний запах потенційної їжи менш імовірно розбудить ці види, чим коли вони перебувають у глибокому сні. Взяті разом: зміни пози, періоди бездіяльності та зниження збудження – були визначені для ідентифікації сплячого комара.

Те, що починалося як веселий експеримент з комарами, швидко змінило напрямок. Комах поміщали в прозорі трубки, через які кожні кілька хвилин надходили вібраційні імпульси, не даючи їм впасти в глибокий сон. Після чотирьох-дванадцяти годин позбавлення сну команда імітувала присутність людини за допомогою нагрітої прокладки зі штучного поту. В іншому експерименті чуйний доброволець запропонував ногу, щоб протягом п’яти хвилин позбавлені сну та добре відпочили A. aegypti атакували ногу групами з 10 комах.

В обох випадках комарі, які спали всю ніч, мали набагато більше шансів сісти на «харчовий об’єкт», ніж ті, хто не спав. І нога, піддана впливу сонних комарів, почувалася набагато краще, ніж у контрольної групи: у середньому 77 відсотків добре відпочилих комарів відправлялися на кровопролиття, порівняно з 23 відсотками сонних комарів.

За словами Рунди, результати відкривають можливості для дослідження контролю популяції комарів і зменшення захворювань за допомогою використання циркадних ритмів комах.

Метки: вчені експеримент комахи сон

Новое на сайте

  • Статті

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Новомихайлівка залишається українською

Сьогодні ми розповімо про село Новомихайлівка, яке російські війська постійно намагаються штурмувати.

05/05/2024 12:57
  • Новини

Що відбувається на фронтах – зведення Генерального штабу ЗСУ

Протягом минулої доби відбулося 95 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 69 авіаційних…

05/05/2024 11:59
  • Статті

Безкоштовні окуляри для переселенців: де і як можна отримати

У хабах (центрах) громадської організації «ВПО України» безкоштовно надають очки для зору з різними діоптріями.

05/05/2024 10:49
  • Новини

Які цікаві факти ви не знали про Великдень

Великдень - одне з найсвітліших і найрадісніших християнських свят, яке люди відзначають вже понад дві…

05/05/2024 09:28
  • Статті

Виплата пенсій: які зміни чекають на пенсіонерів за новим законом

Наприкінці квітня Верховна Рада ухвалила Закон*, який має розв’язати одразу декілька проблемних пенсійних питань, пов’язаних…

05/05/2024 08:21
  • Новини

Яке сьогодні свято: 5 травня – Світле Христове Воскресіння, Великдень

Сьогодні неділя, 5 травня 2024 року. 126-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається…

05/05/2024 07:37