Новини

Які цікаві факти ви не знали про Великдень

Здається, що за цей час ми повністю вивчили все, що стосується цього свята, його учасників та подій. Тим не менш, є чимало цікавих фактів, про які багато хто з нас міг і не знати.

  • Слово «пасха» з’явилося зовсім не в Юдеї, а прийшло до нас із Стародавньої Греції. У давньогрецькій мові існувало слово «пасхо», що в перекладі означає «страждати». Деякі дослідники вважають, що назва свята – Великдень (Пасха) – походить саме від цього дієслова.

  • Привітання «Христос воскрес», як говорить переказ, вперше використав ангел. У неділю після страти Христа він спустився на землю до жінок-мироносиць, які прийшли до Гробу Господнього, але не знайшли там тіла Ісуса. Ангел сказав їм, що Христос воскрес. Мироносиці розповіли про це апостолам, а щоб підтвердити свої слова, додали: «Воістину воскрес». Так і з’явилася традиція, яку ми вшановуємо і сьогодні.

  • Звичай готувати паски на Великдень з’явився приблизно у той самий час. За легендою, Ісус після свого воскресіння приходив до апостолів під час трапези. Учні стали залишати йому місце за столом і тарілку з хлібом. А згодом спеціально до свята християни почали випікати хліб округлої форми – саме таким був саван Христа.

  • Звичай дарувати одне одному фарбовані яйця вигадали не християни, а стародавні єгиптяни та перси. Святкуючи початок весни, вони обмінювалися такими своєрідними подарунками, оскільки яйця вважалися символом родючості.

  • Великодні яйця іноді ототожнюють з писанками. Насправді великодніми називають яйця, зварені круто і розфарбовані одним кольором, без візерунків і малюнків. А ось для виготовлення писанок використовують складнішу технологію. Їх у сирому вигляді розмальовують фарбами та бджолиним воском, а потім акуратно витягують вміст. Писанки, особливо зроблені власноруч, вважаються одними із найбажаніших подарунків на Великдень.

 

Новое на сайте

  • Новини

Ситуація на фронті залишається напруженою – зведення Генштабу на 18 травня

Противник, використовуючи перевагу в кількості особового складу, продовжує атакувати наші позиції. Українські захисники завдають ворогу…

18/05/2024 17:26
  • Новини

В Україні очікується паливний колапс: на заправках є запаси тільки на два тижні

Експерти очікують на виникнення дефіциту пального в країні. Розповідаємо в цьому матеріалі про фактори, які…

18/05/2024 16:25
  • Новини

Ніколи не викидайте бадилля від помідорів – воно ще знадобиться вам на городі

Ефективність народного засобу перевірена роками, тому помідорне бадилля давно цінується досвідченими дачниками. Розповідаємо в цьому…

18/05/2024 15:22
  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28