Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яШишка на стопі: що робити?

Шишка на стопі: що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас біля великого пальця стопи намітилася некрасива, а іноді й болюча «шишка», слід вжити заходів щодо її усунення якомога раніше, щоб не була потрібна операція..

Чому виникає така деформація і як з нею боротися, розповів травматолог-ортопед вищої категорії дніпровської міськлікарні №9 Юрій Шимон.

Що таке вальгусна деформація стопи?

Поширене захворювання, у якому великий палець починає відхилятися до зовнішнього краю стопи, убік мізинця, називається вальгусною деформацією стопи. У результаті деформується суглоб першого пальця, починає випирати так звана кісточка, або «шишка», інші пальці стопи можуть набувати зігнутого положення.

При цьому патологія схильна досить швидко прогресувати і часто супроводжується ускладненнями у вигляді запалення в ділянці деформованого суглоба (бурсит, синовіт), міжпальцевого кератозу і виразок. «Кісточка» на стопі завдає відчутного дискомфорту і болю під час ходьби і носіння взуття, через неправильне положення суглоба часто утворюються натоптиші та мозолі. Жінки страждають від деформації стопи частіше за чоловіків.

Хто в групі ризику?

До основних причин розвитку деформації відносять плоскостопість, вроджену слабкість сполучної тканини, генетичну схильність, носіння незручного або тісного взуття, гормональні порушення в організмі, наслідки травм стопи. Викликати деформацію великого пальця здатні також професійні ризики і специфічні навантаження (заняття спортом, балетом, робота «на ногах»).

Додатковими факторами ризику виступають літній вік, гіподинамія, наявність зайвої ваги і супутніх захворювань (ревматоїдний артрит, подагра, розсіяний склероз, суглобова гіперрухливість).

Який лікар допоможе?

Діагностика захворювання проводиться травматологом-ортопедом на основі огляду пацієнта та рентгенографії стоп, також можуть бути рекомендовані проведення аналізів крові та УЗД суглобів.

Терапія призначається залежно від самопочуття людини і ступеня вальгусної деформації. Усього виділяються три ступені, які характеризуються різним кутом відхилення великого пальця. Якщо в нормі цей показник 16 градусів, то при слабкій деформації – від 16 до 25 градусів, при середній – від 25 до 35 і при вираженій – понад 35 градусів.

На початковому етапі захворювання можливим є консервативне лікування: використання ортопедичних устілок-супінаторів, міжпальцевих вкладишів, вальгусних бандажів. Пацієнтам призначаються масаж ніг, лікувальна гімнастика для стоп, фізіотерапевтичні процедури, за необхідності – вживання препаратів, які знімають біль та запалення. Але завдання консервативної терапії – знизити швидкість прогресування хвороби і зменшити больовий синдром, візуально при цьому кісточка нікуди не зникне.

При важчих ступенях захворювання і сильних болях показане оперативне втручання. Оптимальний хірургічний метод обере лікар залежно від виразності деформації, індивідуальних особливостей пацієнта і результатів обстежень. Проблема кісточки при цьому вирішується радикально.

Народні методи лікування у вигляді мазей, ванн, компресів при цій патології неефективні.

Лікувальна гімнастика для стоп

У домашніх умовах дієвим методом профілактики деформації та боротьби з вже наявними «кісточкою» та плоскостопістю стане регулярна гімнастика для стоп. Вправи зміцнюють м’язи, покращують кровопостачання, підвищують рухливість суглобів та еластичність зв’язок.

  •  Для розминки пару хвилин ходіть по кімнаті босоніж навшпиньки і на п’ятах; стоячи на місці, зробіть 10-15 перекатів з п’яти на носок; зафіксувавши передню частину стопи, підніміть п’яту і повертайте нею вправо та вліво, повторіть для другої ноги.
  •  Сядьте на підлогу, витягніть ноги перед собою, руками обіпріться на підлогу позаду себе. Потягніть стопи від себе і на себе, спочатку обидві разом (10 разів), потім по черзі (10 разів). Виконайте стопами кругові рухи вправо і вліво (по 5 разів). При виконанні вправ напружуйте м’язи.
  •  Сидячи у тому ж положенні, поставте стопи поруч, з’єднавши великі пальці. Інші пальці ніг розчепірте в боки максимально широко, віялом. Затримайтеся в цьому положенні 30 секунд, а потім розслабте пальці. Повторіть для початку 5 разів, потім можна збільшити час фіксації та кількість повторів.
  •  Сидячи в тому ж положенні, стискайте і розтискайте пальці стоп протягом хвилини.
  •  Ляжте на підлогу, підніміть ногу вгору і спробуйте написати стопою літери алфавіту. Для початку можна не всі, «пишіть» до появи втоми. Потім повторіть для другої ноги. Вправу «алфавіт» корисно робити просто в ліжку вранці та ввечері.
  •  Сидячи перед телевізором, катайте ногою пляшку або качалку для тіста (починайте з предмета більшого обсягу і потім замінюйте його на менший). В ідеалі краще завершити сеанс гумовим м’ячиком із шипами.

Лікувальну гімнастику робіть тільки в період ремісії, коли немає явного запалення суглоба, почервоніння та набряку шкіри.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні