Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яІнфаркт: як допомогти близькій людині?

Інфаркт: як допомогти близькій людині?

Этот материал также доступен на русском языке
Інфаркт міокарда виникає через закупорку артерії, що живить серце, і може призвести до пошкодження або загибелі серцевого м'яза.

Якщо є підозра на інфаркт, потрібно терміново викликати швидку допомогу, а до її приїзду надати першу допомогу потерпілому. У такій ситуації швидкі та правильні дії можуть врятувати життя близької людини.

Хто перебуває у групі ризику?

Найчастіше інфаркт може розвинутися у тих, хто страждає на ішемічну хворобу серця, гіпертонію, зайву вагу і діабет. Спровокувати це захворювання також може нездоровий та малорухливий спосіб життя, куріння та надмірне вживання алкоголю, високий рівень холестерину, а також сильний стрес.

Які симптоми вказують на інфаркт?

У різних людей симптоми при інфаркті можуть відрізнятися, а нетипові ознаки частіше трапляються у жінок, ніж у чоловіків. Крім того, важливо знати, що для утворення інфаркту достатньо тривалого болю за грудиною понад 15 хвилин.

Інфаркт можна запідозрити, якщо у людини з’явився пекучий, що давить, дуже сильний біль у грудях, відчуття втоми, задишка. Дуже часто біль у серці починається в нічний або ранковий годинник. Біль може поширюватися на шию, ліву руку, спину або щелепу, може з’явитися нудота, холодний піт, безпричинний страх, запаморочення.

Інфаркт може маскуватися під напад стенокардії, за якої зазвичай допомагає прийом нітрогліцерину. При інфаркті нітрогліцерин не є корисним.

Потрібно також знати, що больові відчуття при інфаркті виникають не завжди – такий інфаркт називають «тихим», найчастіше він зустрічається у людей похилого віку і тих, хто страждає на діабет.

Що робити за перших ознак серцевого нападу?

  1. За перших ознак серцевого нападу необхідно відразу ж викликати «швидку» (якщо в цей час вдома нікого немає – залиште вхідні двері відчиненими, щоб лікарі могли потрапити до приміщення).
  2. Якщо біль у серці виник під час навантаження, його потрібно відразу припинити, зручно сісти та опустити ноги, а під голову та плечі підкласти високу подушку.
  3. Обов’язково потрібно забезпечити хворому доступ свіжого повітря – розстебнути одяг, що стискає, відкрити вікна.
  4. Дуже важливо не давати близькій людині піддатися паніці, оскільки це збільшує навантаження на серце. При сильному занепокоєнні дайте йому випити настоянку валеріани або собачої кропиви.

Які ознаки «тихого» інфаркту

Для «тихого» інфаркту характерні такі ознаки:

  • відчуття дискомфорту в грудях;
  • утруднення дихання;
  • слабкий біль у горлі.

Ірина Валентинова

Ми писали, як розпізнати інфаркт: названо симптоми, які виявляються за місяць до хвороби.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні