П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗелена аптека: чим корисний чебрець?

Зелена аптека: чим корисний чебрець?

Этот материал также доступен на русском языке
Чабрець, або чебрець, відноситься до сімейства ясноткових і належить до ефіроолійних рослин, що містять фенольні сполуки, - тимол, карвакрол та інші.

1. Настій трави чебрецю – відхаркувальний засіб , що застосовується при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Рідкий екстракт входить до складу деяких препаратів кашлю.

2. Порошком сухої трави присипають гнійні рани.

3. При свербінні шкіри настій трави чебрецю (5 чайних ложок подрібненої трави на склянку окропу) приймають по 1 столовій ложці 3 десь у день. Це забезпечує протиалергічний ефект. Для ванн, примочок та компресів застосовують відвар 100 г трави в 2 л окропу.

4. Жирну шкіру раз на день протирають настоєм з 2 столових ложок трави чебрецю повзучого в 200 мл води. Це благотворно діє на будь-яку подразнену шкіру.

5. Настоєм обполіскують голову для зміцнення волосся. Для отримання настою траву заливають гарячою водою та настоюють годину.

ЗАСТОСУВАННЯ В КУЛІНАРІЇ

Свіжою травою ароматизують м’ясні, курячі, грибні, овочеві бульйони. Вона добре поєднується з м’ясними та рибними стравами. Достойно цінують траву чебрецю та любителі вегетаріанських страв. Її додають у смажену картоплю, гриби, баклажани, використовують при соленні та маринуванні.

КОЛИ ЗБИРАТИ ЧАРЕЦЬ?

Збір чебрецю провадиться в період його цвітіння: з кінця червня до початку серпня. Сушать його в приміщеннях, що добре провітрюються під металевими дахами або в тіні під спеціально обладнаними навісами. Найчастіше лікарську сировину викладають для просушування на папір чи натуральну тканину шаром трохи більше 5 див.

Фахівці не рекомендують використовувати сушарки для заготівлі сировини чебрецю, оскільки рослина містить цінні ефірні олії, які швидко випаровуються при дії високих температур.

Нагадаємо, ми розповідали вам про корисні властивості материнки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні