П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіВійськові експерти розповіли, як вести себе під час обстрілу

Військові експерти розповіли, як вести себе під час обстрілу

Этот материал также доступен на русском языке
Останнім часом українці не почуваються в безпеці, навіть перебуваючи далеко від місць бойових дій. Сучасна зброя не знає меж та відстаней.

І, на жаль, жоден куточок України не безпечний, — зазначають експерти.

Пам’ятайте, що під час обстрілу:

Будинки потрібно сховатися в захищеному приміщенні подалі від вікон та дверей. Пам’ятайте правило двох стін.

безпечноДля схованки підійдуть укриття, метро, ​​підземний перехід, канава, траншея, яма, широка труба, високий бордюр, каналізаційний люк.

На відкритій місцевості негайно лягти на землю, згрупувавшись у позу ембріона, розвернувшись ногами у бік стрілянини, і закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ: бетонні урни, сходи.

Не ховайтеся за автомобілями та кіосками. Закривайте вуха долонями і відкривайте рот: це позбавить контузії.

Що робити, коли поряд чуєте літак?

Час

У вас всього кілька секунд. Падати під стіну, тільки перед вікном: під нею чи у кут кімнати. Ідеальне укриття – передпокій або ванна без вікон, але якщо не дістанетеся за секунду-дві, впадіть там, де стоїте і повзаєте під стіну.

У жодному разі не сидіть посеред кімнати: ви опинитеся в конусі літаючих уламків скла та цегли з сусідніх будівель, а якщо залізобетонні плити зламаються, впавши навпіл у середину кімнати за законами фізики. Навіть у гіршому випадку, якщо плита ламається, впавши під стіну, є шанс, що під плитою з’явиться повітряна кишеня.

Поза

Як при віджиманні – обличчям униз; руки зігнуті під корпусом, ноги максимально гнуться, щоб після обвалу з’явилася можливість піднятися під вагою уламків, або хоча б трохи поворухнутися, зробивши повітряну кишеню. У положенні лежачи боком чи спині ви зможете стати.

Щось прилетить до обличчя. Відкрийте рота, заплющивши очі. Пісок може потрапити у ваші відкриті очі. Щоб не було баротравми, відкривайте рота якомога більше.

Після вибуху зачекайте бодай хвилину-дві, поки всі уламки впадуть: вони довго літають.

Послухайте, чи літак летить на другий захід? Потім піднімайтеся та допоможіть постраждалим та шукайте сусідів, дайте рятувальникам інформацію у якій квартирі скільки людей було.

Після авіаудару або артилерії вдома обов’язково перекрити газ по всьому будинку до приїзду газової служби, щоб забезпечити вторинний вибух побутового газу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні