Статті

Йодована сіль: норми споживання та протипоказання

Що таке йодована сіль?

Йодована сіль – це різновид кухонної солі з незначним додаванням йодату калію та йоду у вигляді йодиду. Регулярне вживання йодованої солі допомагає запобігти йододефіциту. Використання цієї солі рекомендується за допомогу у профілактиці цієї хвороби, оскільки це доступний та безпечний спосіб вживання йоду, інформує Ukr.Media.

Норма вживання йодованої солі

Тільки ½ чайної ложки (3 г) йодованої солі на день достатньо для того, щоб задовольнити добову потребу в йоді. Рекомендована кількість йоду людині – 150–200 мкг/добу, кількість кухонної солі – 5–7 мг/добу. Ці дані варіюються з урахуванням статі, віку, маси та фізичної активності людини.

Встановлено, що вживання йоду, який перевищує добову норму, що рекомендується, добре переноситься. Медики зазначають, що із харчових продуктів ризик отримати передозування відсутнє. Верхня межа норми йоду становить близько 1100 мікрограмів – це 6 чайних ложок йодованої солі (24 г).

Дефіцит йоду виникає в тому випадку, якщо людина недостатньо отримує його з харчових продуктів. Якщо потреба в йоді не задовольняється, щитоподібна залоза не зможе виробляти достатньо потрібних гормонів.

Чим небезпечний дефіцит йоду?

Недостатнє споживання йоду з їжею призводить до недостатнього вироблення гормонів щитоподібної залози, це негативно позначається на м’язах, печінці, серці, нирках, мозкових та інших органах. Сильний та тривалий дефіцит йоду може спричинити гіпотиреоз – дефіцит гормонів щитовидної залози.

Дефіцит йоду є найчастішою причиною проблем психічного розвитку у дітей, включаючи зниження рівня IQ.

Недостатнє надходження гормонів щитовидної залози в мозок дитини в утробі матері може призвести до розумової відсталості. Слід нагадати, що щитовидка використовує йод для вироблення гормонів, що відіграють важливу роль у відновленні тканин, розвитку, метаболізмі та зростанні.

Також йод може впливати на імунітет.

Кому не можна вводити в раціон йодовану сіль?

Незважаючи на всю корисність йодованої солі, важливо знати, що вживати її в їжу можуть не всі. Вона протипоказана людям, які мають захворювання щитоподібної залози, зокрема, онкологічні, туберкульоз, хронічна піодермія, захворювання нирок.

Надлишок солі в організмі може призвести до гіпертонії або високого артеріального тиску, а також збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим можна замінити сіль у їжі: найдоступніші варіанти.

Новое на сайте

  • Новини

Для багатьох це буде несподіванкою: як часто потрібно прати постільну білизну та чому

Кожна господиня хоч раз, але думала, як часто потрібно міняти постільну білизну. Хтось робить це…

04/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на неділю: який прогноз на Великдень, 5 травня

Погода в неділю, 5 травня, у деяких регіонах уже не буде такою безхмарною. Синоптики очікують…

04/05/2024 21:45
  • Новини

Магнітні бурі на неділю: який рівень небезпеки очікується 5 травня

У травні 2024 року потужні магнітні бурі припадуть на початок місяця. Чи варто очікувати небезпеки…

04/05/2024 20:58
  • Новини

Зникне навіть багаторічний нагар: як легко очистити чавунний посуд

За всієї популярності посуду з тефлоновим покриттям, чавунні пательні все ще популярні на наших кухнях.…

04/05/2024 20:18
  • Статті

Міксер планетарний KitchenAid – вершина кулінарної майстерності

У світі кулінарії інструменти відіграють ключову роль у досягненні ідеальних результатів. Серед них міксери займають…

04/05/2024 19:49
  • Новини

Споживачі можуть подати скаргу на якість комунальних послуг: як це потрібно зробити

Українці, які помітили незадовільну якість житлово-комунальних послуг, мають право на це поскаржитися. Про те як…

04/05/2024 19:17