Статті

Йодована сіль: норми споживання та протипоказання

Що таке йодована сіль?

Йодована сіль – це різновид кухонної солі з незначним додаванням йодату калію та йоду у вигляді йодиду. Регулярне вживання йодованої солі допомагає запобігти йододефіциту. Використання цієї солі рекомендується за допомогу у профілактиці цієї хвороби, оскільки це доступний та безпечний спосіб вживання йоду, інформує Ukr.Media.

Норма вживання йодованої солі

Тільки ½ чайної ложки (3 г) йодованої солі на день достатньо для того, щоб задовольнити добову потребу в йоді. Рекомендована кількість йоду людині – 150–200 мкг/добу, кількість кухонної солі – 5–7 мг/добу. Ці дані варіюються з урахуванням статі, віку, маси та фізичної активності людини.

Встановлено, що вживання йоду, який перевищує добову норму, що рекомендується, добре переноситься. Медики зазначають, що із харчових продуктів ризик отримати передозування відсутнє. Верхня межа норми йоду становить близько 1100 мікрограмів – це 6 чайних ложок йодованої солі (24 г).

Дефіцит йоду виникає в тому випадку, якщо людина недостатньо отримує його з харчових продуктів. Якщо потреба в йоді не задовольняється, щитоподібна залоза не зможе виробляти достатньо потрібних гормонів.

Чим небезпечний дефіцит йоду?

Недостатнє споживання йоду з їжею призводить до недостатнього вироблення гормонів щитоподібної залози, це негативно позначається на м’язах, печінці, серці, нирках, мозкових та інших органах. Сильний та тривалий дефіцит йоду може спричинити гіпотиреоз – дефіцит гормонів щитовидної залози.

Дефіцит йоду є найчастішою причиною проблем психічного розвитку у дітей, включаючи зниження рівня IQ.

Недостатнє надходження гормонів щитовидної залози в мозок дитини в утробі матері може призвести до розумової відсталості. Слід нагадати, що щитовидка використовує йод для вироблення гормонів, що відіграють важливу роль у відновленні тканин, розвитку, метаболізмі та зростанні.

Також йод може впливати на імунітет.

Кому не можна вводити в раціон йодовану сіль?

Незважаючи на всю корисність йодованої солі, важливо знати, що вживати її в їжу можуть не всі. Вона протипоказана людям, які мають захворювання щитоподібної залози, зокрема, онкологічні, туберкульоз, хронічна піодермія, захворювання нирок.

Надлишок солі в організмі може призвести до гіпертонії або високого артеріального тиску, а також збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим можна замінити сіль у їжі: найдоступніші варіанти.

Новое на сайте

  • Новини

Чимало українців залишаться без виплат: чому “тисячу Зеленського” зможуть отримати не всі

Незважаючи на обіцянки, не всі українці матимуть змогу отримати нову грошову допомогу від президента.

22/11/2024 21:53
  • Новини

Як зміниться пенсійний вік в Україні у 2025 році: що буде з пенсіями

У якому віці можна буде вийти на пенсію наступного року і який стаж потрібно мати.

22/11/2024 20:48
  • Статті

Біотуалет або компостний туалет: що краще для заміського будинку

Сучасні туалетні системи із пластику стають незамінним рішенням для заміських будинків та дачних ділянок, де…

22/11/2024 20:24
  • Новини

Уряд ухвалив важливе рішення щодо виплат сім’ям захисників: що змінилося

Уряд вирішив підвищити фінансову допомогу сім'ям загиблих захисників.

22/11/2024 19:57
  • Новини

Аномальна погода у грудні: синоптики зробили несподіваний прогноз

Стало відомо, якими погодними умовами будуть у перший зимовий місяць. Чого чекати.

22/11/2024 19:08
  • Новини

Деякі пенсіонери отримають у грудні доплату: сума виплати залежить від розміру пенсії

Міжнародна організація надасть грошову допомогу деяким пенсіонерам. Виплати "приплюсують" до пенсій.

22/11/2024 17:25