Йодована сіль – це різновид кухонної солі з незначним додаванням йодату калію та йоду у вигляді йодиду. Регулярне вживання йодованої солі допомагає запобігти йододефіциту. Використання цієї солі рекомендується за допомогу у профілактиці цієї хвороби, оскільки це доступний та безпечний спосіб вживання йоду, інформує Ukr.Media.
Тільки ½ чайної ложки (3 г) йодованої солі на день достатньо для того, щоб задовольнити добову потребу в йоді. Рекомендована кількість йоду людині – 150–200 мкг/добу, кількість кухонної солі – 5–7 мг/добу. Ці дані варіюються з урахуванням статі, віку, маси та фізичної активності людини.
Встановлено, що вживання йоду, який перевищує добову норму, що рекомендується, добре переноситься. Медики зазначають, що із харчових продуктів ризик отримати передозування відсутнє. Верхня межа норми йоду становить близько 1100 мікрограмів – це 6 чайних ложок йодованої солі (24 г).
Дефіцит йоду виникає в тому випадку, якщо людина недостатньо отримує його з харчових продуктів. Якщо потреба в йоді не задовольняється, щитоподібна залоза не зможе виробляти достатньо потрібних гормонів.
Недостатнє споживання йоду з їжею призводить до недостатнього вироблення гормонів щитоподібної залози, це негативно позначається на м’язах, печінці, серці, нирках, мозкових та інших органах. Сильний та тривалий дефіцит йоду може спричинити гіпотиреоз – дефіцит гормонів щитовидної залози.
Дефіцит йоду є найчастішою причиною проблем психічного розвитку у дітей, включаючи зниження рівня IQ.
Недостатнє надходження гормонів щитовидної залози в мозок дитини в утробі матері може призвести до розумової відсталості. Слід нагадати, що щитовидка використовує йод для вироблення гормонів, що відіграють важливу роль у відновленні тканин, розвитку, метаболізмі та зростанні.
Також йод може впливати на імунітет.
Незважаючи на всю корисність йодованої солі, важливо знати, що вживати її в їжу можуть не всі. Вона протипоказана людям, які мають захворювання щитоподібної залози, зокрема, онкологічні, туберкульоз, хронічна піодермія, захворювання нирок.
Надлишок солі в організмі може призвести до гіпертонії або високого артеріального тиску, а також збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим можна замінити сіль у їжі: найдоступніші варіанти.
Пенсії для осіб з інвалідністю зростуть. Як зміниться розмір виплат у наступному році?
В Україні накопичився величезний борг за рішеннями судів щодо пенсійних виплат — майже 85 мільярдів…
Уряд готує нову формулу пенсій. Кого насамперед торкнуться зміни?
Багато українців не знають, що прострочена перевірка газового лічильника може обернутися значними переплатами.
Синоптик Наталка Діденко так говорить про погоду в середу: "Холодна погода, місцями навіть із нулями…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Що про це говорять астрофізики?