Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляЩо ми знаємо про Олену?

Що ми знаємо про Олену?

Этот материал также доступен на русском языке
У перекладі з грецької мови ім'я Олена означає «факел, світла, сяюча, сяюча, блискуча, сонячна, місячна, вогняна, обрана».

3 червня – Єленін день. Розповімо про кількох знаменитих Олен, дивовижних жінок, з цікавою долею.

Мабуть, найвідомішою жінкою в історії людства, яка мала це ім’я, була героїня грецької міфології Олена Троянська, або Олена Прекрасна, через яку почалася Троянська війна. Її красі заздрили навіть богині. Олени поклонялися, але її й проклинали, вважаючи за винну загибель тисяч троянців.

Свята рівноапостольна Олена Константинопольська (бл. 255-330) – мати римського імператора Костянтина Великого, яка прославилася своєю діяльністю з поширення християнства. Під час розкопок в Єрусалимі вона розшукала хрест, на якому був розіп’ятий Ісус Христос. У цьому місці вона поставила церкву і спорудила хрест, що започаткувало свято Воздвиження Хреста.

Олена Іванівна Реріх (1879-1955) – російський філософ, письменниця, громадський діяч, дружина, друг та муза великого художника М. Реріха; по лінії матері Олена Іванівна була двоюрідною правнучкою полководцю Михайлу Іларіоновичу Кутузову і дальньою родичкою композитору Модесту Петровичу Мусоргському.

Олена Булгакова (1893 – 1970) – третя дружина та муза письменника Михайла Булгакова, хранителька його літературної спадщини; послужила зразком Маргарити, героїні всесвітньо відомого роману «Майстер і Маргарита».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні