Кропива має безліч цілющих властивостей. Серед основних виділяють здатність зупиняти кров, сечогінну та жовчогінну дію, зняття запальних процесів, прискорення відновлення слизових оболонок органів ШКТ, нормалізацію менструацій та ін. На Заході кропиву використовують для лікування пухлинних захворювань. Також визначено, що кропива має відхаркувальну дію та знімає судоми.
Крапива допомагає при слабкому зорі
При зниженні зору, особливо у похилому віці, рекомендуються супи з молодої кропиви. Зір значно покращиться.
Можна готувати настій із листя та стебел кропиви: 1 столова ложка сухої подрібненої кропиви на склянку окропу. Настояти 1:00. Пити 1/3 склянки 3 десь у день.
ВАЖЛИВО! Препарати кропиви протипоказані при підвищеній згортання крові, гіпертонікам, хворим на атеросклероз, а також не слід застосовувати при кровотечах, викликаних кістою або поліпами матки та її придатків.
Як кропива зменшить цукор
Кропива містить секретин, який стимулює утворення інсуліну і цим веде до зниження кількості цукру в крові.
Найбільші цілющі властивості має кропива дводомна, тому краще застосовувати саме цей вид трави.
Рецепти діабету
Рецепт 1
Для приготування кропив’яного настою 3 столові ложки подрібненої зелені закладають у термос, заливають двома склянками окропу і залишають на 2 години. Настій приймають до їди по півсклянки тричі на добу.
Рецепт 2
Для приготування відвару 1 столову ложку сухого коріння кропиви дводомної заливають двома склянками холодної води і залишають у кімнатних умовах на 12 годин. Потім воду зливають, заливають свіжу та ставлять на малий вогонь. Відвар томлять протягом 10 хвилин, знімають із конфорки та остуджують. Випивають його протягом дня невеликими порціями.
Рецепт 3
Змішати
4 столові ложки листя кропиви дводомної,
4 столові ложки листя чорниці звичайної,
4 столові ложки плодів шипшини звичайного,
4 столові ложки квіток вівса,
3 столові ложки коріння лопуха великого,
2 столові ложки коріння кульбаби звичайної.
2 столові ложки суміші заливають 2 склянками гарячої води, на водяній бані доводять до кипіння та настоюють 1-2 години. Настій приймають теплим по 1 склянці за 20-30 хв до їди. Курс – 1-2 місяці, потім роблять невелику перерву.