Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому еухаріс не цвіте - як правильно доглядати за амазонською лілією

Чому еухаріс не цвіте – як правильно доглядати за амазонською лілією

Этот материал также доступен на русском языке
Еухаріс часто називають амазонською лілією або домашнім дзвіночком завдяки надзвичайно красивим білим квітам.

Еухаріс можна сміливо віднести до невибагливих домашніх рослин, адже ніякого особливого догляду він не вимагає. Але є деякі моменти під час догляду за цією рослиною, про які не всі знають. Якщо ви правильно доглядатимете еухаріс, то він зможе радувати своїм чудовим цвітінням по 2-3 рази на рік.

Помилки при посадці або догляді за еухарісом

  1. Не влаштовуєте період спокою (посухи).
  2. Видаляєте «діток». Вважається, що еухаріс не зацвіте, поки не обросте дітками (хоча б однієї).
  3. Посадили у занадто великий горщик.
  4. Ще надто молода цибулина.
  5. Залили, і в рослини просто почали загнивати коріння.
  6. Зовсім не підгодовуєте або робите це неправильно.

Як досягти цвітіння амазонської лілії?

Усім цибулинним для відновлення сил та закладки квіткових бруньок потрібен період спокою. Що стосується еухарисом це буде стільки період спокою, скільки період посухи.

Як організувати період спокою кімнатній рослині?

Поставити в трохи прохолодніше місце (+15…18 градусів) і суттєво зменшити полив, можна сказати, тримати майже сухим (поливати рідко, тільки щоб листя не засохло).

Тимчасова посуха повинна тривати близько 1-1,5 місяця. Після цього потрібно буде повернути рослину на тепле та світле підвіконня, знову почати добре поливати – але спочатку потроху.

Зверніть увагу! У період спокою рослина втрачає кілька листків, які згодом замінюються новими, але потім відроджуються цвітінням.

Період спокою можна влаштовувати 2-3 рази на рік.

Посадка та пересадка еухарісу

  1. Еухаріс любить тісні горщики. Від цибулин до стінки горщика має бути не більше 2-3 см. В один горщик краще висадити одразу кілька цибулин (3-5 штук). Саме обмежені умови є визначальними для гарного цвітіння.
  2. Якщо ви хочете виконати пересадку, то новий горщик можна збільшувати не більше, ніж на 2-3 см у діаметрі, за умови, що земляна грудка повністю обплетена корінням.

Важливо! Амазонська лілія не любить частих пересадок.

  1. Сама процедура пересадки стандартна. Витягуєте рослину з горщика, перевіряєте коріння та цибулини і пересаджуєте в новий горщик, що відповідає розміру кореневої системи, в пухкий волого- та повітропроникний грунт.

Важливо! Починати годувати можна не раніше 1-1,5 місяців після пересадки.

Правильний полив амазонської лілії

У жодному разі не можна заливати еухаріс. Поливати потрібно тільки в міру повного просихання ґрунту, інакше почнеться загнивання коріння. Варто знати, що цибулинні мають запас води в цибулині, тому застій води для них є критичним.

Зверніть увагу! При переливі листочки стають схожими на ганчірочки.

Еухаріс дуже любить дощування, тому його можна обприскувати з пульверизатора.

Чим підгодувати кімнатну рослину?

Після виходу з періоду спокою вам слід не лише збільшувати полив, а й почати регулярно підгодовувати рослину. Причому для підживлення найкраще використовувати спеціальні добрива «Для квітучих» («Фертика», «Агрікола»), у яких багато калію та фосфору. Якщо в добриві занадто багато азоту, листя зростатиме на шкоду цвітінню.

Освітлення та температура

Для цвітіння, як і всім квітучим рослинам, еухарісу потрібне сонце, але не прямі промені. Краще ставити в його глибині лоджії або подалі від вікна, наприклад, на стіл, якщо воно виходить на південь. Західні чи східні вікна підходять найбільше.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні