Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо таке синдром розбитого серця та як він проявляється?

Що таке синдром розбитого серця та як він проявляється?

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз більшість із нас через війну перебувають у постійному стресовому стані, який сильно впливає на наше здоров'я, а особливо – серце.

Відомо, що сильний душевний біль може призвести до серцевої недостатності. Чому ж душевні переживання нищать наше серце?

Стресова кардіоміопатія: симптоми

Йдеться про стресову кардіоміопатію, або так званий синдром розбитого серця. Ця недуга обумовлює такі ж порушення, як при інфаркті міокарда. Причиною розвитку серцевої недостатності є інтенсивний викид адреналіну, спричинений сильним психоемоційним стресом. Тому одні відділи серця немов паралізуються, інші працюють із подвійним навантаженням, а лівий шлуночок набуває незвичайної форми.

Люди описують свої відчуття під час стресової кардіоміопатії так: серце як залізним обручем стисло. Через стрес звужуються судини, тому серцевий м’яз недоотримує кисню, при цьому відбувається часткове або повне пошкодження міокарда. Тому в багатьох клініках пацієнтів з порушенням серцево-судинної системи насамперед розпитують, чи не було у них нещодавно сильних стресових ситуацій. І це цілком логічно.

Хто у групі ризику синдрому розбитого серця?

До групи ризику розвитку синдрому розбитого серця часто потрапляють люди, відносини яких супроводжують постійні конфлікти, моральне чи фізичне насильство. Ще раніше було досліджено, що багато хто помирає від серцевої недостатності в перші дні після втрати когось із близьких. Є навіть така статистика: після загибелі подружжя ризик померти протягом найближчих шести місяців у вдівців і вдів зростає на 30 відсотків. І хоча захворювання ще недостатньо вивчене, є статистика, що синдром розбитого серця найчастіше вражає представниць жіночої статі.

Жінки більш емоційні та чутливі до гормонів стресу, які викликають проблеми у судинах та м’язах серця, вони важче переживають конфлікти.

Синдром розбитого серця має сезонну залежність – найчастіше його діагностують узимку. Саме в цей час людина більш вразлива до сезонних депресій. Взимку ми отримуємо мінімум сонячної енергії, що впливає на наші біоритми, гормональне тло. Часто виникає апатія (нічого не хочеться робити), погіршується настрій, а якщо ще й згадати додаткові негативні фактори — наприклад, втрата когось близького, звільнення з роботи тощо, то стає зрозумілим, чому взимку більше «болить».

Загалом синдром розбитого серця – це не метафора і не жарт. Це реальні порушення у роботі людського мотора, які потребують госпіталізації та спеціалізованого лікування. Тому якщо відчуваєте, що серце стискає залізний обруч, зверніться до кардіолога.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні