Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи нараховуватиметься страховий стаж для пенсії у разі несплати підприємцем єдиного внеску

Чи нараховуватиметься страховий стаж для пенсії у разі несплати підприємцем єдиного внеску

Этот материал также доступен на русском языке
Через воєнне становище багато підприємств не лише затримують зарплати або сплачують їх у неповному обсязі, а й ухвалюють рішення не сплачувати єдиний внесок.

У такому разі страховий стаж для призначення пенсії працівникові не нараховуватиметься, пише Ліга Закон.

У Державній податковій службі закликають щомісяця платити ЄСВ до Пенсійного фонду, а у разі наявності заборгованості – погасити її. Це дозволить своєчасно виплачувати пенсії та інші соціальні виплати за умов воєнного стану.

Також у ДПС розповіли про інші законодавчі зміни, що стосуються сплати ЄСВ.

Зокрема, що Законом № 2120 приватним підприємцям, особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність та членам фермерських господарств, надана можливість з 1 березня 2022 року до припинення або скасування військового стану в Україні та ще протягом 12 місяців після його завершення не нараховувати та не сплачувати єдиний податок за себе. А спрощенцям ІІ та ІІІ груп та юридичним особам, що належать до ІІІ групи платників єдиного податку – самостійно приймати рішення про сплату єдиного внеску за найманих працівників, покликаних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

З 2014 року діє норма, згідно з якою мобілізовані ФОП, які не використовують працю найманих працівників, на весь термін військової служби звільняються від нарахування та сплати єдиного податку та ЄСВ за себе, а підприємці на загальній системі та самозайняті особи – від нарахування та сплати ПДФО та військового збирання.

На період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування за несплату єдиного внеску платникам не нараховуватимуться штрафні санкції та пеня.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто несе відповідальність за збереження трудових книжок у воєнний час.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні