Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіЯк уникнути примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях?

Як уникнути примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях?

Этот материал также доступен на русском языке
Мінреінтеграції повідомила, що за добровільне приєднання до російських окупаційних військ та участь у війні проти України загрожує позбавлення волі на строк до 15 років.

На тимчасово окупованих територіях окупанти буквально полюють на чоловіків призовного віку, силою доставляють до «військкоматів» і забороняють їхати з регіону, а за відмову отримувати «повістку» можуть вбити. Дії окупантів – міжнародний злочин та порушення Женевської конвенції. Про це розповіли у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

ЩО РОБИТИ, ЩОБ НЕ ПОТРАПИТИ У «ПРИЗОВНИЙ ПУНКТ»?

  1. уникати особистого отримання повісток і дзвінків з окупаційних «військкоматів»;
  2. змінити номер телефону або тимчасово перестати ним користуватися, якщо його знає окупаційна «влада»;
  3. змінити місце проживання;
  4. якщо окупанти таки на вас вийшли, не відмовлятися прямо від «служби», а пояснити, чому ви не можете служити, і підтвердити це відповідними документами: стан здоров’я, релігійні переконання тощо.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАС НЕЗАКОННО ПРИЗВАЛИ?

  • за першої безпечної можливості здатися у полон ЗСУ і повідомити, що ви – громадянин України. Тоді ви – жертва військового злочину, і скоро повернетеся додому;
  • не виконувати злочинні накази, які можуть призвести до жертв серед мирних жителів та руйнувань громадянської інфраструктури, інакше ваші дії кваліфікують як злочин без терміну давності.

У Мінреінтеграції повідомили, що за добровільне приєднання до російських окупаційних військ та участь у війні проти України загрожує позбавлення волі на строк до 15 років.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні