Статті

Як боротися з яблонною плодожеркою в саду?

Пошкоджені плоди влітку передчасно опадають, а восени можуть залишитися на дереві і навіть потрапити на короткочасне зберігання, загрожуючи іншим плодам у ящику, через високу ймовірність швидкого загнивання.

Як визначити яблонну плодожерку?

Метелик яблонної плодожерки темно-сірий зі світлими штрихами, розмах крил 12-21 мм, літає зазвичай у сутінках, при температурі не нижче 16 градусів. У спокої крила складає дахоподібно, яйця схожі на маленькі крапельки воску.

Молода гусениця жовтувато-біла, доросла – трохи рожева, довжиною 16-20 мм. За своє життя всередині плодів (20-40 днів) гусениці линяють 4 рази, встигаючи пошкодити 2-4 плоди. Дорослі гусениці харчуються насіннєвою камерою і насінням, вже поза плодом вони перетворюються на лялечок, жовтувато-коричневого кольору, у щільному білому павутинному коконі, довжиною 12-13 мм, з яких через 5-7 днів вилітають метелики.

Метелики відкладають яйця, розміщуючи їх по одному на верхній стороні листя та зав’язях. Через 6-8 днів народжуються гусениці, що дають друге покоління шкідників. Спочатку вони повзають по листю та плодах у пошуках «тепленького» місця, а потім пробираються в плоди або (при нестачі плодів) усередину головних жилок листя та молодих пагонів. Прогризаючи отвір у шкірці плода, гусениця робить у м’якоті камеру і закладає її пробкою з недоїдок, обплетених павутиною. Виліт метеликів дуже розтягнутий, тому чітку межу між окремими поколіннями встановити важко, вони активно ушкоджують плоди майже з червня до жовтня.

Які препарати та народні методи захистять від плодожерки?

Захисні заходи щодо боротьби з цим шкідником саду проводяться протягом усього літнього сезону. Крім неодноразової обробки саду інсектицидами (Фуфанон, Каліпсо, Золон, Бі-58 та інші) з інтервалом 10-14 днів, починаючи з середини травня, садівники застосовують і екологічно чисті методи боротьби. Це насамперед накладка ловчих поясів на нижню частину стовбура дерева або підпірки. Попередньо із ствола очищають відмерлу кору, а тріщини замазують глиняним розчином. Пояс вирізають з двох-трьох шарів світлонепроникного матеріалу – щільного обгорткового паперу, мішковини або гофрованого картону шириною 20-25 см, причому рубчики картону повинні бути розташовані поперек стрічки, яка зверху і знизу обв’язується гумкою або мотузкою так, щоб її краї не прилягали корі, а під неї могли залізти гусениці, що шукають затишні місця для залялькування. Ловчі пояси щотижня переглядають, знищуючи шкідників або спалюють, замінюючи новими. Ефективне і регулярне збирання падалиці, і знищення гусениць, що знаходяться всередині плодів за допомогою замочування груш та яблук не менше, ніж на добу. Для обробки ранніх сортів яблунь і груш використовують відвар полину, бадилля помідорів. Ще один спосіб – розвішування в кроні дерев ганчірки, змоченої в камфорному спирті. На одне доросле дерево достатньо 5-6 таких відлякувачів. Камфора не подобається плодожерці і, почувши неприємний їй аромат, просто покине ваш сад.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що яблонну плодожерку можна почастувати компотом.

Новое на сайте

  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35
  • Новини

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Несподівана історія – Пенсійний фонд визнав свою помилку і почав повертати гроші пенсіонерам і робити…

18/05/2024 07:29
  • Новини

Свята та народні прикмети 18 травня – чому цього дня обов’язково печуть вівсяне печиво

18 травня в Україні відзначають День науки. Православні вшановують пам'ять мученика Феодота Анкірського і семи…

18/05/2024 06:27