Статті

«Енергетичні вампіри»: дієтолог назвав продукти, що спричиняють втому

Найчастіше ми недооцінюємо вплив їжі на наше самопочуття. Виявляється, їжа може бути не лише джерелом енергії, а й причиною втоми.

Продукти, що викликають втому

Кава

Почуття розбитості провокує не сам напій, яке кількість. Якщо пити каву помірно, то вона дійсно бадьорить, а її вживання у великій кількості викликає зворотний ефект. Як тільки кофеїн потрапляє в кров, надниркові залози починають виробляти адреналін і кортизол, тому після чашки еспресо або американо ми відчуваємо приплив сил.

Якщо спроби прокинутися за допомогою кави є систематичними, і ви щодня випиваєте кілька стаканчиків, надниркові залози просто перестають на це реагувати. Поступово ви звикаєте до напою, почуття бадьорості не настає, і ви починаєте збільшувати дози, але замість енергії приходить втома.

Фастфуд

Так звана швидка їжа піддається сильній обробці з метою покращення її смаку та збільшення терміну зберігання, тому містить мінімум поживних речовин і є лише джерелом великої кількості порожніх калорій. Фастфуд не здатний зарядити організм енергією, крім того, після такої важкої їжі вас неминуче клонитиме в сон.

М’ясо

М’ясо є важкою їжею, яку організму важко розщеплювати та переробляти. На це йде багато сил і енергії, тому людина почувається втомленою і розбитою. Більше того, ковбаса, сосиски та інші перероблені м’ясні продукти багаті на «сторонні» вуглеводи, які не дають тривалого насичення, зате сприяють підвищеній стомлюваності та сонливості.

Солодощі

Однією з основних причин виникнення відчуття млявості після їжі є зниження рівня цукру в крові. Як тільки ви з’їсте щось солодке, підвищується рівень інсуліну, але потім він різко знижується разом із глюкозою. Це може призвести до появи втоми та туману в голові. Смачники також сприяють виробленню більшої кількості серотоніну – гормону щастя, який робить людину більш розслабленою та сонною.

Енергетики

З енергетичними напоями йде приблизно так само, як з кавою і солодощами. Відчуття бадьорості дають ті ж кофеїн і цукор. Організм отримує миттєвий заряд енергії, але вже за кілька годин він зміниться слабкістю, дратівливістю і навіть головним болем.

Здоба та макаронні вироби

Випічка і макарони впливають на організм подібно до всіх простих вуглеводів – активізують роботу підшлункової залози, головним завданням якої є вироблення такої кількості інсуліну, щоб вистачило на зниження рівня цукру в крові. Звідси і виникає втома і загальне зниження тонусу організму. Отже, якщо ви хочете бути бадьорим і енергійним протягом усього дня, вам потрібно переглянути свій раціон та обмежити або зовсім виключити з нього перераховані вище продукти.

Новое на сайте

  • Новини

Яка цибуля найкорисніша: вибираємо найбільш підходящу цибулю для імунітету та судин

Біла, жовта або фіолетова цибуля — яка з них корисніша? Дієтологи пояснюють, як правильно використовувати…

05/10/2025 19:58
  • Статті

Чи варто вірити снам: що каже православ’я

Що таке сновидіння? Священик відповідає на складне питання про духовну природу снів.

05/10/2025 18:31
  • Статті

Поради колекціонерам та любителям старовини: відповідаємо на ваші листи

Що робити зі старим самоваром, підсклянником із богатирями чи бабусиним буфетом? Ми відповідаємо на запитання…

05/10/2025 17:58
  • Статті

Чому постійно хочеться їсти: 7 прихованих причин, про які ви не здогадувались

Ви помічаєте, що знову хочеться їсти, хоча ситно пообідали лише півгодини тому? Надмірно підвищений апетит…

05/10/2025 16:27
  • Новини

Чи можна втратити пенсію, якщо працюєш: роз’яснення Пенсійного фонду

В Україні пенсіонери, що працюють, — звичайне явище. Але чи можна одночасно отримувати пенсію та…

05/10/2025 15:56
  • Новини

На Одещині зіграла весілля пара переселенців, яким за 70: “Дуже радий дружині”

На Одещині зіграли весілля переселенці з Донецької області. Молодятами стали – 83-річний Олексій та 75-річна…

05/10/2025 14:59