Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатСкільки заплатять сім'ям загиблих?

Скільки заплатять сім’ям загиблих?

Этот материал также доступен на русском языке
Існує три основні види пенсії: за віком, за інвалідністю та у зв'язку із втратою годувальника.

В умовах воєнного часу дедалі актуальнішою стає тема пенсії за втратою годувальника для сімей загиблих та померлих. Особливо для родин військовослужбовців. Кому її призначають, у якому розмірі та за якими законами?

Якщо годувальник помер або зник безвісти

Пенсії у зв’язку із втратою годувальника можуть призначатися як за загальними правилами – на підставі Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 9 липня 2003 року*, так і за спеціальними нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» №2262-XII від 9 квітня 1992 року. Зупинимося докладніше саме на військових пенсіях. Тим більше що до закону, яким регулюється пенсійне забезпечення військовослужбовців та членів їхніх сімей, у березні було внесено одразу кілька змін і доповнень.

Нагадаємо, що пенсії за втратою годувальника призначаються членам сімей військовослужбовців, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби. Сюди ж відносяться випадки, коли годувальник помер пізніше, але від травм або хвороб, що сталися під час служби. Також право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника мають члени сімей тих військовослужбовців, які вже отримували військову пенсію. Військовослужбовці, які в період бойових дій зникли безвісти, прирівнюються до загиблих на фронті.

 Виплати для дружини, дітей, батьків

Особи, які мають право на пенсію за втратою годувальника – це, перш за все, діти померлого годувальника, непрацездатні батьки та дружина (чоловік) годувальника. У всіх випадках йдеться про непрацездатних родичів, які могли бути на утриманні у годувальника. Насамперед – діти, які не досягли 18 років, або старші за цей вік, якщо вони продовжують навчатися, але не довше, ніж до 23 років. А діти, яким встановлено інвалідність до досягнення 18 років, мають право отримувати пенсію за втратою годувальника на весь період встановлення інвалідності незалежно від віку.

Непрацездатні батьки або, наприклад, дружина годувальника – це особи, які досягли пенсійного віку, або ті, кому встановлено групу інвалідності до досягнення такого віку. Такі непрацездатні особи, як правило, мають право на власну пенсію (за віком або за інвалідністю). Якщо людина має одночасне право отримувати різні види пенсій, то призначається лише один вид пенсії – на її вибір.

Пенсія для сестер, братів і онуків

Мало хто знає, що батьки загиблих військовослужбовців мають право на дострокову пенсію за віком: чоловіки – при досягненні 55 років, жінки – при досягненні 50 років.

Крім того, за нормами цього ж Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника можуть мати неповнолітні брати, сестри та онуки померлого, якщо вони не мають працездатних батьків.

Таке ж право є у дідуся або бабусі померлого – за відсутності осіб, які повинні утримувати їх за законом (тобто працездатних дітей).

І насамкінець, право отримувати пенсію за втратою годувальника є у дружини (чоловіка) або одного з батьків, у дідуся або бабусі, у брата або сестри незалежно від віку та працездатності, якщо вони не працюють і зайняті доглядом за дітьми (або братами, сестрами, онуками – у випадку, описаному вище) померлого годувальника, до досягнення ними 8 років.

 *При призначенні цивільної пенсії за втратою годувальника (не військового) її розмір становить 50% від пенсії померлого або від пенсії, яка могла бути призначена йому.

 Студентам довідки не потрібні

Раніше для отримання пенсії за втратою годувальника після досягнення 18 років була потрібна довідка з місця навчання. В умовах воєнного стану отримати таку довідку багато які діти з об’єктивних причин не можуть. У зв’язку з цим уряд ухвалив рішення, завдяки якому виплату пенсії таким дітям буде продовжено при досягненні повноліття без надання відповідної довідки. Пенсійний фонд самостійно отримуватиме дані про навчання на денній формі у 2022 році з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Повторний шлюб і особливі заслуги

Є ще кілька нюансів, про які слід сказати.

  • Вітчим та мачуха мають право на пенсію за втратою годувальника нарівні з батьком та матір’ю, за умови, що вони утримували померлого пасинка або падчерку не менше 5 років. Своєю чергою пасинок та падчерка за умови, що вони не отримували аліментів від рідних батьків, мають право на пенсію за втратою годувальника нарівні з рідними дітьми померлого годувальника.

  • Пенсія за втратою годувальника, призначена одному з подружжя, зберігається і при повторному одруженні (на відміну від пільг, які вдова (вдівець) втрачають у таких випадках.)

  • Якщо загиблого військовослужбовця було нагороджено посмертно державною нагородою, то члени його сім’ї мають додатково право ще й на частину пенсії, передбаченої Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною».

Від чого залежить розмір пенсії?

Якщо військовослужбовець загинув під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, пенсія за втратою годувальника призначається у розмірі 70% його грошового забезпечення (заробітної плати) на одного непрацездатного члена сім’ї. Якщо пенсію одночасно мають двоє і більше членів сім’ї померлого, то пенсія призначається у вигляді 50% грошового забезпечення кожному.

Сім’ям військовослужбовців, які мають право на пенсію за цим Законом, котрі померли внаслідок каліцтва, не пов’язаного з військовою службою, або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби, пенсія за втратою годувальника призначається у розмірі 30% від грошового забезпечення померлого на кожного непрацездатного члена сім’ї.

При цьому загальний розмір пенсії за втратою годувальника в жодному разі не може бути нижчим за два прожиткові мінімуми, встановлені законом для осіб, які втратили працездатність. На даний момент такий прожитковий мінімум становить 1934 гривні, тобто мінімальна пенсія за втратою годувальника у нашому випадку становить 3868 гривень.

Учасників тероборони прирівняли до ветеранів війни

Важливо уточнити, що у світлі останніх подій та березневих нововведень тепер дія Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» поширюється також на учасників територіальної оборони, які зазнали інвалідність, захищаючи Україну від російського агресора. Відповідно, поширюються норми цього Закону наразі і на членів сімей учасників територіальної оборони, які загинули під час несення такої служби.

Що ж до членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, то тут діє Постанова Кабінету Міністрів «Про додатковий соціальний захист окремих категорій громадян» №674 від 3 серпня 2020 року. Відповідно до цього документа, загальний розмір пенсії за втратою годувальника встановлюється у розмірі не меншому за 7800 гривень на одного непрацездатного члена сім’ї. Якщо таких членів сім’ї більше, то загальний розмір пенсії має бути не нижчим за 6100 гривень кожному. При цьому діє обмеження: загальна сума виплати на усіх членів сім’ї не може перевищувати максимального розміру пенсії. На сьогодні максимальний розмір пенсії становить 19 340 гривень. Можливо, тепер ця постанова потребуватиме доопрацювання, адже війна в Україні давно вийшла за межі Донецької та Луганської областей.

 Разові виплати для сімей загиблих

Окрім щомісячних виплат за втратою годувальника, сім’я військовослужбовця у разі його загибелі має право на компенсацію. Така разова грошова допомога була передбачена раніше. Наприклад, Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» передбачено виплату у розмірі 750 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року. На сьогодні розмір такої виплати становить 1860750 гривень (2481 грн. х 750).

Своєю чергою, 28 лютого 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив Постанову «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового та начальницького складу, поліцейським та їхнім сім’ям під час дії воєнного стану» №168. Цією постановою, зокрема, передбачено додаткову винагороду до 100 тисяч гривень на місяць тим військовослужбовцям, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. Там говориться про те, що право на виплату в такому розмірі мають і загиблі військовослужбовці. Можливо, текст постанови складено нашвидкуруч. Очевидно, йдеться про те, що недоотриману винагороду таких військовослужбовців згодом можуть отримати члени сім’ї. Окремо у зазначеній постанові сказано про те, що сім’ям загиблих виплачується одноразова грошова допомога у розмірі 15 мільйонів гривень, яка розподіляється рівними частинами на всіх отримувачів.

Вказані суми, безумовно, можуть стати хорощою підмогою для сімей військовослужбовців. Хоча жодні гроші не зможуть повернути загиблих. Окреме питання полягає в тому, як легко люди зможуть оформити такі виплати і що буде з фінансуванням цієї ініціативи.

Для дітей військовослужбовців строкової служби

Сім’ям військовослужбовців строкової служби, до складу яких входять діти, які втратили обох батьків (круглі сироти), пенсія за втратою годувальника може бути розрахована із загальної суми зарплат обох батьків – за нормами, встановленими Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні