Зимує гриб на опалому листі. До весни на листі утворюються чорні дрібні крапки у вигляді горбків, усередині яких дозрівають сумкоспори. Дозрілі спори розсипаються і розносяться вітром, заражаючи молоді листочки, пагони і плоди, на яких утворюються плями. Зараженість плодів іноді досягає 100%.
Перші ознаки парші можна знайти відразу після розпускання бруньок. На верхній стороні листочків, що з’явилися, утворюються дрібні світло-зелені плями, незабаром вони покриваються бурим нальотом.
З листя хвороба переходить на плоди. На плодах з’являються плями, під плямою тканина коркує, перешкоджає нормальному зростанню, плоди виростають потворної форми, часто розтріскуються, опадають.
ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З ПАРШОЮ:
- підживлення дерев добривами з вмістом азоту, фосфору, калію та інших елементів живлення. Але майте на увазі, що перевищені норми азотних добрив ведуть до збільшення ризику захворювання яблуні на паршу;
- прибирання восени опалого листя або перекопування, з метою загортання їх у ґрунт;
- напровесні спочатку розпускання бруньок – обприскування дерев 2% розчином бордоської рідини або іншими спеціальними препаратами;
- при необхідності повторити обприскування дерева після цвітіння, але вже 1% розчином бордоської рідини або іншими препаратами.
Загущена посадка дерев також підвищує ризик захворювання яблуні на паршу.