П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКому видають зброю під час війни: правила та відповідальність

Кому видають зброю під час війни: правила та відповідальність

Этот материал также доступен на русском языке
За кілька днів після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну український парламент ухвалив закон "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України". А президент його підписав.

Цей документ надав громадянським особам-українцям, іноземцям та особам без громадянства право у період дії військового стану чинити опір збройній агресії РФ або інших держав, використовуючи вогнепальну зброю.

Прийняття закону стало вимушеною та необхідною відповіддю на злочинні дії окупантів: захоплення мирних громадян, обстріли українських міст, лікарень та дитячих садків, масові вбивства мирного населення, мародерство.

Коли можна використовувати зброю?

Нагадаємо, що цивільні особи можуть застосовувати зброю та не несуть відповідальності у разі:

  • відображення нападу або попередження загрози нападу на об’єкти, що охороняються;
  • звільнення заручників чи військовополонених, захоплених військових чи цивільних об’єктів, перешкоджання такому захопленню;
  • знищення зброї, бойової техніки, транспортних чи технічних засобів, які перебувають у користуванні людей, причетних до збройної агресії;
  • захисту цивільних чи об’єктів від нападу;
  • запобігання чи припинення діяльності, затримання, роззброєння чи знешкодження людей, причетних до збройної агресії;
  • припинення дій людей, які вчинили або вчиняють правопорушення;
  • припинення дій людей, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії;
  • припинення дій людей, які становлять або можуть становити небезпеку особам, залученим до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії, або іншим особам;
  • інших випадках, визначених наказами командувача Об’єднаних сил.

Про яку вогнепальну зброю йдеться?

Мова про власну зброю: нагородна, спортивна (пістолети, револьвери, гвинтівки, гладкоствольні рушниці), мисливська нарізна, гладкоствольна або комбінована. А також про зброю, отриману від уповноваженого органу МВС на підставі рішення керівника та письмової заяви цивільної особи.

Кому не видається зброя?

При цьому вогнепальна зброя не видається: неповнолітньою, недієздатною або з обмеженою дієздатністю, притягнутою два або більше разів протягом року до адміністративної відповідальності за цілу низку правопорушень. Серед них, зокрема, скоєння дрібного хуліганства, стрілянина зі зброї у населених пунктах, керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, скоєння домашнього насильства тощо.

Також не можуть отримати зброю ті особи, щодо яких складено повідомлення про підозру, які мають непогашені або незняті судимості за тяжкі або особливо тяжкі злочини, щодо яких протягом року було винесено рішення суду щодо конфіскації або вилучення зброї, хто вже отримав вогнепальну зброю згідно з вищеназваним порядком (крім випадків його втрати при відсічі збройної агресії та подачі відповідної заяви).

Крім того, громадянину видається довідка на отриману вогнепальну зброю та боєприпаси. У довідці вказують дату та місце видачі зброї, дані одержувача, вид зброї, її ідентифікаційні номери та орган, що видав зброю. Отримавши зброю, ці громадяни закріплюються за підрозділами поліції чи територіальної оборони. Їх залучають до виконання оборонних завдань та забезпечення правопорядку на вулицях.

У яких випадках Нацполіція вилучає зброю?

Варто зазначити, що Нацполіція вилучає зброю у деяких випадках. Наприклад, після самоусунення громадянина від участі у відсічі збройної агресії країни-агресора; зміни місця постійного проживання; нездатності дати відсіч збройній агресії; після вчинку, що дискредитує особу; вчинення кримінального правопорушення із застосуванням вогнепальної зброї або загрозою її застосування; порушення громадянином громадського порядку, порушення вимог зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної зброї, вживання заборонених речовин та ін.

Видані вогнепальна зброя та боєприпаси підлягають поверненню протягом 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану. За порушення цієї вимоги людина нестиме кримінальну відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ст. 263 КК України).

Всі ці вимоги покладають на українців низку обов’язків та відповідальності. Проте всі ці заходи своєчасні та доречні в умовах збройної агресії РФ, каже Андрій Терещук, радник юридичної фірми “Ілляшев та партнери”.

Джерело.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні