Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНа скільки зростуть пенсії у березні?

На скільки зростуть пенсії у березні?

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 березня проведуть масштабний перерахунок пенсій* – охоплять близько 10 мільйонів пенсіонерів.

В уряді обіцяють “збільшення” пенсій на 14%. Але треба врахувати, що на 14% індексується не сама пенсія, а лише сума зарплати, яка підставляється на формулу розрахунку.

Чи всім підвищать пенсії?

Пенсію кожної людини будуть прораховувати індивідуально: можуть збільшуватись одні надбавки, але зменшуватись інші. Тому загальний розмір пенсії у деяких випадках після індексації може залишитися незмінним.

Що обіцяють?

  • По-перше, мінімальний розмір підвищення має становити не менше 100 гривень.
  • По-друге, з 2200 до 2300 гривень підвищують пенсію для чоловіків зі стажем від 35 років та для жінок зі стажем від 30 років незалежно від віку. Загальний розмір пенсії у таких людей має бути не меншим за 2300 гривень. Ця ж норма стосується людей з інвалідністю першої групи.
  • По-третє, до 2100 гривень підвищують розмір мінімальної пенсії. Тобто до зазначеної суми мають підрости й соціальні пенсії. Це стосуватиметься непрацюючих громадян. Для тих, хто працює, мінімальна пенсія залишиться на рівні прожиткового мінімуму (1934 грн). Ще по 135 гривень обіцяють додати тим, на кого порядок індексації не поширюється. Йдеться про тих, кому пенсії призначалися відносно нещодавно – у 2019-2021 роках. Такі пенсії ще жодного разу не індексувалися.
  • По-четверте, підвищать військові пенсії. На відміну від пенсій за віком тут схема розрахунку інша: якраз на 14% збільшується безпосередньо розмір пенсії, але без урахування надбавок. Торкнеться індексація тих, чиї пенсії не перераховували у період з 1 січня 2021 року до 28 лютого 2022 року. А середній розмір підвищення становитиме 705 гривень.
  • По-п’яте, будуть проіндексовані чорнобильські пенсії, зокрема й мінімальні за інвалідністю.

Також можливо, що з 1 березня проіндексують пенсії держслужбовців та науковців.

* Ці норми прописані в Постанові Кабінету Міністрів «Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш уразливих верств населення у 2022 році» № 118 від 16 лютого 2022 р.

Нагадаємо, ми розповідали, що у Пенсійному фонді підказали, як розраховувати розмір майбутньої пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні