Неправильне харчування у літньому віці нерідко призводить до таких серйозних захворювань, як хронічний гастрит, виразкова хвороба, хронічний гепатит, хронічний панкреатит, хронічний коліт, цукровий діабет та ін.
Щоб уникнути таких хвороб необхідно суворо дотримуватися принципів харчування, задовольняти потребу організму в харчових речовинах, дотримуватися режиму харчування.
Додайте в меню бобові культури (нут, горох, всі види квасолі), а також рибу та морепродукти. Бажано, щоб лосось, оселедець, тунець були в раціоні 2-3 рази на тиждень, тому що в них містяться необхідні організму жирні кислоти омега-3, які зменшують рівень холестерину в крові та кров’яний тиск.
Вживайте нежирні або знежирені молочні продукти (молоко, йогурт або сир), збагачені вітаміном D, щоб підтримувати здоров’я кісток. Йогурт — один з продуктів, які люди похилого віку повинні їсти найчастіше, наприклад, як десерт.
Віддавайте перевагу курці, кролятині та яловичині. Саме ці види м’яса багаті на залізо і вітамін В12. Залізо потрібне для нормального постачання всіх тканин киснем, а В12 відповідає за функціонування нервової системи.
Це важливо для підтримки роботи мозку, оскільки з віком знижуються когнітивні функції: пам’ять та концентрація уваги погіршуються. Нестача цих елементів у багатьох людей похилого віку може викликати перепади настрою, тривогу та порушення сну.
Переконайтеся, що їжі нічого не заважає, тобто немає проблем із зубами, яснами, слизової порожнини рота. Добре пережований харчовий грудку перетравлюється і дозволяють насититися набагато швидше, що знижує кількість спожитих калорій і прискорює обмін речовин.
Страви, приготовані для людей похилого віку з труднощами при жуванні та ковтанні, повинні бути м’якими та соковитими. До раціону слід включати достатню кількість волокнистих продуктів, щоб не виникало запорів.
Їсти слід 4-6 разів на добу, при цьому вечеря повинна бути не пізніше ніж за пару годин до сну. Незважаючи на те, що частота прийомів їжі збільшується, кількість з’їденого при кожному прийомі їжі має зменшуватися.
Кількість води у раціоні з віком варто збільшувати, а кількість солі – зменшувати. Це полегшить навантаження на нирки.
Бажано застосовувати такі способи приготування страв: запікання, варіння, гасіння. Використовуйте пароварку або мультиварку. Якщо є необхідність щось обсмажити чи пасерувати, зробити це можна без олії на сковорідці.
Читайте також:
Неправильно обрана сіль здатна зіпсувати всю зимову заготівлю. Дізнайтесь, яку сіль не варто використовувати.
Мінімальний страховий стаж, який дозволяє українцям вийти на пенсію, становить 15 років. А що робити…
7 липня на Івано-Франківщині очікується дощ, на решті територій без опадів.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Тиждень починається з важливої астрологічної події — інгресії Урана у знак Близнята. Цей момент можна…
Хочете здивувати гостей чи просто побалувати себе чимось легким та смачним? Спробуйте десерт «Бульбашки» –…