Статті

Як правильно харчуватися у літньому віці, щоб уникнути серйозних захворювань

Неправильне харчування у літньому віці нерідко призводить до таких серйозних захворювань, як хронічний гастрит, виразкова хвороба, хронічний гепатит, хронічний панкреатит, хронічний коліт, цукровий діабет та ін.

Щоб уникнути таких хвороб необхідно суворо дотримуватися принципів харчування, задовольняти потребу організму в харчових речовинах, дотримуватися режиму харчування.

1. Додайте вибір білків.

Додайте в меню бобові культури (нут, горох, всі види квасолі), а також рибу та морепродукти. Бажано, щоб лосось, оселедець, тунець були в раціоні 2-3 рази на тиждень, тому що в них містяться необхідні організму жирні кислоти омега-3, які зменшують рівень холестерину в крові та кров’яний тиск.

2. Підтримайте здоров’я кісток.

Вживайте нежирні або знежирені молочні продукти (молоко, йогурт або сир), збагачені вітаміном D, щоб підтримувати здоров’я кісток. Йогурт — один з продуктів, які люди похилого віку повинні їсти найчастіше, наприклад, як десерт.

3. Шукайте продукти із залізом та В12.

Віддавайте перевагу курці, кролятині та яловичині. Саме ці види м’яса багаті на залізо і вітамін В12. Залізо потрібне для нормального постачання всіх тканин киснем, а В12 відповідає за функціонування нервової системи.

Це важливо для підтримки роботи мозку, оскільки з віком знижуються когнітивні функції: пам’ять та концентрація уваги погіршуються. Нестача цих елементів у багатьох людей похилого віку може викликати перепади настрою, тривогу та порушення сну.

4. Вирішіть проблеми, якщо вони є.

Переконайтеся, що їжі нічого не заважає, тобто немає проблем із зубами, яснами, слизової порожнини рота. Добре пережований харчовий грудку перетравлюється і дозволяють насититися набагато швидше, що знижує кількість спожитих калорій і прискорює обмін речовин.

Страви, приготовані для людей похилого віку з труднощами при жуванні та ковтанні, повинні бути м’якими та соковитими. До раціону слід включати достатню кількість волокнистих продуктів, щоб не виникало запорів.

5. Виконуйте режим живлення.

Їсти слід 4-6 разів на добу, при цьому вечеря повинна бути не пізніше ніж за пару годин до сну. Незважаючи на те, що частота прийомів їжі збільшується, кількість з’їденого при кожному прийомі їжі має зменшуватися.

6. Вживайте більше води та менше солі.

Кількість води у раціоні з віком варто збільшувати, а кількість солі – зменшувати. Це полегшить навантаження на нирки.

7. Запікайте, а не смажте.

Бажано застосовувати такі способи приготування страв: запікання, варіння, гасіння. Використовуйте пароварку або мультиварку. Якщо є необхідність щось обсмажити чи пасерувати, зробити це можна без олії на сковорідці.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Що приймати за підвищеної температури

Підвищена температура - найчастіший симптом різних захворювань, від вірусних інфекцій до бактеріальних запалень. Вона сигналізує…

03/10/2025 00:13
  • Статті

Про пенсію, Трампа і підтримку України: що розповіла відома чаклунка з Америки в інтерв’ю газеті «На пенсії»

Вона любить фотографії, зроблені під старовину, і позує на них в образі артистки цирку. У…

02/10/2025 23:43
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 3 жовтня

Погода на 3 жовтня: подекуди сонце, подекуди тумани. Дощі нарешті припиняться на всій території України.

02/10/2025 23:21
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 3 жовтня 2025 року: чи будуть, чи ні

Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори ризику інфарктів та інсультів у дні, що передують…

02/10/2025 22:59
  • Новини

Міжнародні організації продовжують фінансову підтримку українців: огляд на жовтень

Незважаючи на призупинення прийому нових заявок через платформу єДопомога, грошова допомога від міжнародних організацій у…

02/10/2025 22:29
  • Статті

Як опанувати англійську з нуля у дорослому віці?

Багато хто вважає, що англійську мову найкраще починати вивчати з дитинства. Проте дорослі учні часто…

02/10/2025 22:09