П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи правильно вирахували пенсію при перерахунку?

Чи правильно вирахували пенсію при перерахунку?

Этот материал также доступен на русском языке
Від перерахунку ми очікуємо на підвищення пенсії, але іноді наші очікування не виправдовуються. Про нюанси перегляду виплат розповідає Сергій Коробкін, незалежний консультант.

«У жовтні мені додали 400 гривень (надбавка до тих, кому від 75 до 80 років). У грудні мені виповнилося 80 років, тоді ж був перерахунок пенсії, і я отримав ще 100 гривень. У січні додатково виплатили 30 гривень. Тобто я отримав: у вересні – 3647 гривень, у жовтні – 4047 гривень, у листопаді – 4047 гривень, у грудні – 4147 гривень та у січні – 4177 гривень. Чи все правильно?

Іван Іваха, с. Каришків, Вінницька обл.»

Загальна тенденція тут цілком простежується. Але можуть бути нюанси, про які конкретніше розкажуть лише у Пенсійному фонді. Швидше за все, точний розмір своєї нової пенсії ви зможете зрозуміти тільки зараз, у лютому, вона може бути трохи іншою і навіть трохи меншою, ніж у грудні. У жовтні справді додали 400 гривень.

Коли вам виповнилося 80 років, то вікова надбавка мала вирости з 400 до 500 гривень. Але ми не знаємо точну дату вашого народження, і коли саме мали зробити перерахунок і доплатити невелику різницю за частину місяця. При цьому у грудні також був невеликий перерахунок пенсії у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати.

***

Можливо, через те, що один перерахунок наклався на інший, у січні зробили ще якусь невелику доплату за грудень. Цей висновок ми робимо у зв’язку з тим, що у січні жодних інших перерахунків не було (тільки для деяких категорій чорнобильців). Тож точні суми нарахувань ви зможете дізнатися та звірити лише у Пенсійному фонді.

Важливо також розуміти, що за горами і березнева індексація – розмір пенсії знову може змінитися. У такій ситуації важко не заплутатися.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті