Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яШтам коронавірусу "Омікрон" може уражувати шкіру: які симптоми вказують на COVID-19

Штам коронавірусу “Омікрон” може уражувати шкіру: які симптоми вказують на COVID-19

Этот материал также доступен на русском языке
Наразі в Україні з кожним днем збільшується кількість інфікованих штамом коронавірусу «Омікрон». Цей штам заразніший, тому і поширюється з блискавичною швидкістю. Його симптоми не завжди супроводжуються «класичною трійкою» - кашлем, температурою та втратою нюху. Омікрон може уражати шкіру на тілі.

Багато людей навіть не підозрюють, що хворіють на коронавірус. Їм здається, що в них просто алергія на пальцях чи незначне запалення губ.

«Ковідні пальці» – що це таке?

Це запалення пальців ніг чи рук, яке іноді супроводжується висипом. Ззовні нагадує обмороження. Пальці часто виглядають червоними або фіолетовими. У деяких людей з’являються болючі шишки, набряклість або навіть гній.

Це може тривати кілька тижнів чи місяців. Вчені припускають, що зміна кольору пальців пов’язана з низьким рівнем кисню в організмі. Що цікаво, інших симптомів Омікрону, окрім «ковідних пальців», може й не бути. Дерматологи рекомендують мазі з гідрокортизоном, щоб зменшити біль та свербіння.

Які зміни шкіри можливі при Омікроні?

Висип на тілі. У Британії зареєстрували два види висипу під час коронавірусу. Перший схожий на кропив’янку й з’являється у вигляді невеликих піднятих шишок. Може сильно свербіти, часто починається зі сверблячки долонь або ступнів.

Другий вид висипу схожий на пітницю. На тілі з’являються дрібні розсіяні або згруповані червоні бульбашки. Найчастіше цей висип виникає на ліктях і колінах, а також на тильній стороні рук і ніг.

Сіра або синя шкіра. Коронавірус може непомітно знижувати рівень кисню в крові. Шкіра набуватиме сірого або синюватого відтінку. Цей симптом з’являється на пізніх стадіях інфекції коронавірусу.

Суха шкіра. На шиї або грудині з’являється щось на зразок висипу. Він рожевого кольору й сильно свербить. Шкіра на дотик суха, наче вкрита твердою кіркою.

Захворювання губ. Люди відчувають біль, сухість та лущення. Губи стають холодними та потрісканими. Іноді в роті виникають болючі відчуття.

На сайті Covid-19 Skin Patterns, створеному Британською асоціацією дерматологів, ви можете подивитися, як виглядають ураження шкіри при коронавірусі.

Найпоширеніші симптоми Омікрону?

Люди, які заразилися Омікроном, набагато рідше втрачають нюх та смак. Якщо у 2021 році цей симптом входив у першу десятку, то зараз він на 17 місці, за даними дослідження ZOE COVID.

Топ-5 симптомів Омікрону:

  1. Нежить
  2. Головний біль
  3. Втома (легка чи сильна)
  4. Чхання
  5. Біль у горлі

В американських Центрах з контролю та профілактики захворювань (CDC) також відзначають нудоту , діарею , озноб та кашель. Літні люди й люди з серйозними супутніми захворюваннями серця або легенів схильні до більш високого ризику ускладнень від COVID-19.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи можна заразитися коронавірусом на вулиці.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні