Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яТри питання про тести та вакцинацію

Три питання про тести та вакцинацію

Этот материал также доступен на русском языке
Тема коронавірусу всім вже порядком набридла. Проте останнім часом знову збільшується кількість хворих.

Вірус мутує, і Міністерство охорони здоров’я на своєму сайті постійно оновлює інформацію про інфекцію. А також розповідає як від неї захиститися. Які ознаки нового штаму «Омікрон»? Коли потрібно робити тест і чи потрібно за це платити?

1. Хто і як може зробити щеплення вдома?

Вакцинуватися від коронавірусу можна в пунктах щеплення, центрах масової вакцинації або вдома. Людей, які станом здоров’я не можуть пересуватися самостійно, вакцинують мобільні бригади.

Щоб викликати мобільну бригаду до себе додому, слід подати заявку, звернувшись до сімейного лікаря або по телефону контакт-центру Міністерства охорони здоров’я:
0-800-60-20-19 (дзвінки безкоштовні).

Звернення зареєструють. Потім його включать до графіка виїздів мобільної бригади, а пацієнту телефоном повідомлять дату та час її приїзду.

Графіки складаються так, щоб за один виїзд медики спромоглися вакцинувати кілька маломобільних людей. Тому приїзду мобільної бригади, можливо, потрібно чекати кілька тижнів – коли набереться достатня кількість охочих вакцинуватися вдома у вашому районі чи населеному пункті.

Для вакцинації окремих маломобільних громадян можна використовувати лише вакцини в однодозних флаконах. В Україні такою вакциною є «Коронавак». Цей препарат можна застосовувати і як бустерну – додаткову – дозу. Якщо ж мобільні бригади прищеплюють групу людей – наприклад, у будинку для людей похилого віку, вони можуть використовувати будь-яку наявну антикоподібну вакцину.

2. Коли потрібно робити тест на коронавірус?

Коронавірус може мати різні симптоми. Саме тому тест варто зробити за будь-яких симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ).

Симптомами коронавірусу – зокрема, та його нового різновиду «Омікрон» – можуть бути нежить, кашель, лихоманка, головний біль та біль у горлі. Тобто ознаки коронавірусу можуть бути схожими на звичайну застуду.

Тестування допомагає визначити захворювання. А значить – своєчасно призначити необхідне лікування. І щоб захистити від інфікування оточуючих, відправити пацієнта на самоізоляцію.

На сьогоднішній день безкоштовному тестуванню підлягають не лише пацієнти з підозрою на коронавірус. Згідно з нормами МОЗ, обов’язково мають бути призначені ПЛР-тести:

  1. хворим із симптомами інших ГРВІ;
  2. з симптомами вірусної та позалікарняної пневмонії;
  3. особам, які контактували з хворим на коронавірус, – при появі у них ознак, що не виключають це захворювання.

Направлення на безкоштовне тестування має дати сімейний лікар. Якщо він з різних причин його не виписує або у вас немає сімейного лікаря, звертайтеся до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я за вказаним вище телефоном.

3. Що робити, якщо одержали позитивний тест?

Залишайтеся вдома та обмежте контакти з іншими людьми. Повідомте позитивні результати тесту тим, з ким ви напередодні спілкувалися. Це необхідно, щоб запобігти подальшому поширенню коронавірусу.

Зв’яжіться зі своїм сімейним лікарем та дотримуйтесь його інструкцій. Якщо йдете до лікаря на прийом, обов’язково використовуйте засоби індивідуального захисту, уникайте великих скупчень людей і дотримуйтесь дистанції. Погодьте з лікарем час прийому, щоб не чекати у черзі та не поширювати інфекцію.

Чесно розкажіть лікареві про свої симптоми. Якщо ж не маєте жодних ознак коронавірусу, то й скажіть. Бувають випадки, коли хвороба протікає безсимптомно або легкої формі.

Телефонувати на 103 варто за наявності наступних симптомів:

  • біль у грудній клітці;
  • утруднене дихання, задишка у стані спокою, ознаки дихальної недостатності;
  • сатурація з рівнем кисню в крові менше 92% – для її виміру в домашніх умовах можна використовувати пульсоксиметр;
  • втрата свідомості;
  • інші симптоми, що загрожують життю та свідчать про критичний стан пацієнта.

Раніше ми розповідали, як протікає коронавірус у світі: які країни лідирують за кількістю інфікованих.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні