Щороку по всій Швеції відбуваються традиційні різдвяні ярмарки, де можна купити все для зустрічі Різдва: різні вироби ручної роботи, солодощі, свічки та подарунки.
Такий різдвяний базар проходить щороку і в місті Бодені, на півночі Швеції, в районі церкви, де багато дерев’яних котеджів гостинно відчиняють свої двері для відвідувачів.
Будиночки – це церковні котеджі. Церква Оверлулео у Бодені була побудована у 1831 році і стала центральною у районі. Навколо церкви виросло церковне котеджне селище.
Планувалося збудувати 400 будинків. Але їх ніколи так не стало. 1919 року тут було 128 котеджів. – У них розміщувалися парафіяни з околиць Бодена, коли відвідували церкву, базари та ярмарки.
Сьогодні у церковному селі залишилося 32 котеджі. 30 із них здаються в оренду туристам у літні місяці. Восени та взимку – проходять ярмарки.
Тут можна купити вироби місцевих майстрів народних промислів та різноманітні продукти харчування.
Широко представлені вироби з вовни: від варешок та шкарпеток до одягу, валяні діди морози та іграшки – тварини, ювелірні прикраси.
З продуктів харчування на ярмарку можна купити сир, мед, різні солодощі з ягід, а також популярні гліги різних смаків.
Глег – це гарячий напій із червоного вина з додаванням прянощів, поширений у період Різдва у Швеції та Фінляндії. Історія його створення йде у давнину.
Згідно з переказами, шведський герцог Юхан III різдвяного вечора 1562 року привіз до Або (зараз місто Турку у Фінляндії) свою дружину, польську принцесу Катерину Ягеллонку, яка, щоб зігрітися, пила гаряче червоне вино з корицею.
У XVI-XVII століттях вино, приправлене медом і прянощами, підігрівали і використовували як зігріваючий напій в холодну пору року. Найменування “глег” напій отримав у Швеції наприкінці XVIII століття.
У пекарні випікають найпопулярніший тонкий хліб круглої форми у справжній печі на дровах. Люди стоять у черзі, щоб купити цей хліб, бо охочих стільки, що його не встигають випікати.
Для дітей є можливість провести час креативно і з користю – під керівництвом майстрів звалювати іграшку з шерсті або спекти святковий пиріг.
В одному з будиночків роблять свічки, де демонструють процес виготовлення від початку до кінця. Бажаючі можуть спробувати самостійно занурити свічки у розтоплений віск та повісити на просушування.
З погодою цього разу пощастило – випав білий сніг та температура – мінус 3 градуси (до цього були тріскучі морози, та й зараз на градуснику – мінус 31).
На ярмарку по-особливому відчувається чарівна, святкова та затишно-домашня атмосфера Різдва – все вкрите білим покривом, перед кожним будиночком горять свічки, сяють вогнями та іграшками вбрані ялинки. А над цим височить підсвічена прожекторами красива старовинна церква.
Дідусь Томте – це шведський Дід Мороз. Живе він у селі Томтеланд. Вона розташована неподалік міста Мора y підніжжя гори Гесундабергет і населена тролями, гномами та ельфами. Це справжня шведська казка! Сюди можна приїхати цілий рік та потрапити в атмосферу свята.
Цієї осені в цьому селі побувала і моя онука, їй 4 роки. Дідусь Томте – її улюблений персонаж, історію про нього вона готова слухати щодня, з цікавістю та невтомно. – Адже щороку він приносить їй подарунки та вручає особисто. Все повторилося і цього разу.
Різдво, як завжди, всією сім’єю зустрічаємо на дачі. Перед будинком прикрашаємо іграшками та гірляндами ялинку. У снігу розчищаємо широку доріжку, уздовж неї запалюємо смолоскипи – щоб дідусеві Томте все було добре видно.
І ось – ви чуєте, як скрипить сніг – це йде він, Томте…
Вікторія Ларссон
Фото автора
Швеція, Боден
Деякі українці, які постраждали через війну, можуть розраховувати на певні пільги від держави.
Пенсіонери мають низку обов’язків перед Пенсійним фондом України. Невчасне інформування про зміни у вашому житті…
На місці події працюють екстрені служби, які надають всю необхідну допомогу постраждалим. Також тривають аварійно-рятувальні…
Розмір допомоги сягає 5000 гривень на кожного члена родини.
У цей день відзначають 27 щорічних свят, з деякими з них ми хотіли б вас…
Багато господинь не люблять довго возитися на кухні, тому віддають перевагу простим рецептам. Пропонуємо найлегший…