Збирають урожай калини зазвичай після перших заморозків, тоді ягоди стають солодкими та ароматними, якщо ж їх зірвати раніше, то вони будуть гіркуватими на смак.
Саджати калину можна як восени (певно найкращий час для південних регіонів), так і навесні (для північних), відступаючи між чагарниками 2-3 м. Перед посадкою саджанець необхідно укоротити до висоти 10 см, але на ньому має залишитися чотири добре розвинені бруньки. Для кращого контакту кореневої системи з ґрунтом, а значить хорошого приживання, присипане землею коріння доцільно обтиснути руками або ногою і полити. У період зростання саджанця калини його доглядають так як і за іншими садовими культурами – здійснюють регулярний полив, прополку, мульчують пристовбурні кола.
Обов’язково формують рослину в пропорційний кущ, залишаючи для розвитку п’ять-сім вдало розташованих пагонів. Навесні видаляють гілки, спрямовані всередину куща і ті, що сильно виступають з крони.
На 3-4-й рік калина починає давати плоди. Плодоносить традиційна українська культура щороку та рясно. Тому з першого року плодоношення її рекомендується підгодовувати двічі на сезон. Перше підживлення проводять сечовиною або аміачною селітрою (15-20 г на квадратний метр пристовбурного кола). Друге – в останні числа липня або в перші числа серпня – нітрофоскою (20-30 г на квадратний метр). Один раз на два-три роки восени вносять гній або компост, калійну сіль (20-30 г) та суперфосфат (30-50 г на квадратний метр).
Важливою складовою догляду цієї культури є поливи. У сухі періоди літнього сезону її необхідно зрошувати рясно, особливо під час цвітіння, активного зростання пагонів, на початку дозрівання ягід. У міру старіння на рослині дрібнішають розмір суцвіть, кількість та маса плодів.
Тому калину з 7-9-річного віку рекомендується щороку оновлювати, видаляючи дві-три старі гілки та залишаючи сильні прикореневі пагони. Через 15 років рослину рекомендується міняти повністю.
Різні сорти калини дозрівають у різні терміни – одні у вересні, інші у жовтні. Але на будь-якому сорті ягоди рекомендується знімати після перших заморозків, коли вони стануть солодшими. Кетяги слід зрізати секатором, укладати в невеликі дерев’яні ящики. І в них перевозити до місця переробки чи зберігання.
Зберігати ягоди можна різними способами. Найпростіший – зв’язати в пучки і повісити на балконі, веранді, горищі. Там же можна тримати ягоди, просто розклавши їх по лотках. Багато хто ставить лотки в холодильник. Не зриваючи з ґрон, ягоди можна заморозити. А якщо відокремити від гілочок, слід перетерти з цукром або медом. Якщо калину не перетирають, а закладають на зберігання у цілому вигляді, її не миють. І лише перед вживанням обполіскують і знімають із гілочок.
Взимку з калини готують відвари, вживають у їжу у свіжому вигляді, додають у компоти та киселі. Зі свіжих ягід готують сік, наливку, оцет. Варять варення, роблять желе та пастилу, сироп. І навіть додають в оливкову олію для присмачування останньої. Ягоди калини дуже корисні. Вони багаті на залізо (6,1 мг/100 г), калій (179,5-320 мг/100 г), магній (17,5 мг/100 г), кальцій (40,5 мг/100 г). Містять цукри, пектинові речовини, органічні кислоти, аскорбінову кислоту (від 29 до 138 мг/100 г), каротиноїди (1,4-2,5 мг/100 г), вітамін Е (близько 2 мг/100 г).
Найчастіше українські господині готують калину, перетерту із цукром. На 1 кг ягід беруть таку ж кількість цукру. Ягоди відокремлюють від гілочок і добре промивають під проточною водою. Потім розстеляють їх на чистий рушник і дають висохнути. Перекладають чисту калину в миску та подрібнюють блендером. Якщо цього кухонного приладу немає в будинку, можна пропустити калину через м’ясорубку.
Пюре, що вийшло, протирають через сито, щоб відділити кісточки. Калину засипають цукром, добре розмішують та викладають у простерилізовані банки, закривають кришками. Зберігати калину з цукром можна у холодильнику чи підвалі.
Калина з цукром – відмінний протизапальний, жарознижувальний, сечогінний, зміцнюючий та антисептичний засіб. Головне, запам’ятайте, що калину не можна класти в окріп, всі її корисні властивості випаруються.
Також через те, що калина знижує артеріальний тиск, з обережністю її потрібно вживати гіпотонікам.
Вирощуйте калину, вводьте її у свій раціон та будьте здорові!
Читайте також:
Кухонна губка – лідер за кількістю бактерій на кухні. Як її очистити? Робіть це з…
Після кількох років буйного цвітіння півонії раптом починають слабо цвісти або зовсім не зав'язують бутони.…
8 травня в Україні очікується суттєве зниження температури та дощі на Закарпатті та місцями у…
Чи варто цього дня очікувати геомагнітних хвилювань?
Якщо нас дошкуляє зубний біль, ми на все готові, аби він припинився. А тим часом,…
Давайте, шановні читачі, зараз не зациклюватимемося ані з приводу дати тієї, 1945 року, перемоги (8…