Порція виражається у певних кількостях – зазвичай близько 80-100 грамів їстівних частин овочів або фруктів (крім непридатної шкірки, огризків, кісточок).
Ось приклади порцій:
– середнього розміру фрукт (овоч), наприклад, яблуко, банан (великий), помідор або
середня морква;
– 2 мандарини або половина грейпфрута;
– 0,5 склянки дрібних ягід, наприклад, чорниці;
– 0,5 склянки нарізаних свіжих або приготованих овочів (фруктів);
– склянка – для свіжих салатів та інших листових овочів. Листові овочі після термічної обробки розраховують так само, як інші приготовані овочі (тобто одна порція = 0,5 склянки).
Є думка, що за день потрібно з’їдати п’ять порцій овочів та фруктів (мається на увазі: три порції овочів та дві порції фруктів). Така кількість – близько 400-500 грамів овочів, фруктів та ягід – це необхідна мінімальна норма для середньої дорослої людини на день. Що стосується картоплі, вона в ці 400 грамів не входить.
Намагайтеся їсти рослинні продукти під час кожного вживання їжі та додавати їх у перекуси. Протягом тижня бажано використовувати всі доступні овочі та фрукти. Це забезпечить надходження в організм оптимальної кількості корисних речовин та їхрізноманітності.
Світлана Фус, лікарка-дієтолог
Читайте також:
21 травня в Україні відзначають Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку, Міжнародний…
Статистика свідчить, що середня українська пенсія становить третину середньої зарплати. Скільки ж пенсії нарахують при…
Погода в Україні на середу, 21 травня у східних областях, місцями у центральних, західних, південних…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня: як поводитися метеозалежним.
Святих Костянтина Великого і його матір Олену названо «рівноапостольними» за великі заслуги перед християнською Церквою.
У 2025 році громадяни України мають можливість добровільно докупити страховий стаж для отримання або збільшення…