Порція виражається у певних кількостях – зазвичай близько 80-100 грамів їстівних частин овочів або фруктів (крім непридатної шкірки, огризків, кісточок).
Ось приклади порцій:
– середнього розміру фрукт (овоч), наприклад, яблуко, банан (великий), помідор або
середня морква;
– 2 мандарини або половина грейпфрута;
– 0,5 склянки дрібних ягід, наприклад, чорниці;
– 0,5 склянки нарізаних свіжих або приготованих овочів (фруктів);
– склянка – для свіжих салатів та інших листових овочів. Листові овочі після термічної обробки розраховують так само, як інші приготовані овочі (тобто одна порція = 0,5 склянки).
Є думка, що за день потрібно з’їдати п’ять порцій овочів та фруктів (мається на увазі: три порції овочів та дві порції фруктів). Така кількість – близько 400-500 грамів овочів, фруктів та ягід – це необхідна мінімальна норма для середньої дорослої людини на день. Що стосується картоплі, вона в ці 400 грамів не входить.
Намагайтеся їсти рослинні продукти під час кожного вживання їжі та додавати їх у перекуси. Протягом тижня бажано використовувати всі доступні овочі та фрукти. Це забезпечить надходження в організм оптимальної кількості корисних речовин та їхрізноманітності.
Світлана Фус, лікарка-дієтолог
Читайте також:
Ці кабачкові рулетики зникнуть зі столу швидше, ніж ви встигните подати до них соус. Неймовірний…
Хто має оплачувати повірку газових лічильників та коли це потрібно робити. Усі нюанси процедури.
Одна категорія пенсіонерів має право на безоплатні путівки на санаторно-курортне лікування. Як їх отримати.
Іноді пенсіонери отримують пенсію не в тому розмірі, на який розраховували. У Пенсійному фонді України…
У ПриватБанку запустили нововведення, яке значно спрощує процес переказу коштів. Як парцюватиме нова функція -…
Навіть після миття холодильника неприємний запах залишається? Розповідаємо, як його позбітися.