Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЛуганський овочівник вирощує чудо-огірок - момордику

Луганський овочівник вирощує чудо-огірок – момордику

Этот материал также доступен на русском языке
Українські овочівники не обмежуються вирощуванням тільки традиційних культур, часто на своїх грядках вони прописують справжню екзотику, яка є не тільки диковинкою, але і лікує багато захворювань.

Лікувальні властивості момордики

Момордика здатна звести нанівець патогенну дію бактерій і вірусів, лікує гіпертонію, геморой, виразки шлунка, цукровий діабет, використовується як профілактичний препарат проти раку. Здається, що чудо-огірок протистоїть усім недугам. Звичайно, можна засумніватися в таких феноменальних лікувальних властивостях гіркого огірка. Але факти – це вперта річ.

На українських городах росте момордика харантія

Найчастіше в українських садах зустрічається иомордика харантія. Її квітки різної статі з ніжним ароматом жасмину. Спочатку з’являються чоловічі квітки, потім жіночі. Момордика – ентомофіт, тобто запилюється тільки комахами, після запилення зав’язі починають стрімко розвиватися. Плоди мають поздовжно-овальну форму з загостреним кінчиком довжиною до 30 см і до 8 см в діаметрі, зовні покриті невеликими гострими виступами, нагадують шкіру крокодила.

Як виростити момордику?

Виростити момордику досить просто. Її агротехніка практично нічим не відрізняється від агротехніки огірків, які вирощує кожен дачник. Але є деякі відмінності. Для хорошого врожаю момордики потрібне якісне насіння. Насіннєвий матеріал необхідно ретельно підготувати до посіву. З огляду на те, що шкаралупа насіння тонка, але дуже міцна, необхідно допомогти паростку її зламати. Існує кілька способів вирішення цієї проблеми, наприклад, надкусити кінчик насіння або обробити насіння наждачним папером. Але я роблю інакше.

Кладу насіння на край між ніжками плоскогубців або щипців кінчиком всередину і натискаю до появи невеликого хрускоту, потім замочую в розчині марганцівки на годину і загортаю у вологу ганчірку або марлю. Через 10-12 днів насіння готове до посіву.

Момордику вирощую через розсаду, сію насіння в кінці березня – початку квітня. Для посіву використовую торф’яні перегнійні горщики або стаканчики, наповнені ґрунтовою сумішшю (1 частина дернової землі, 1 частина перегною і 15-20% піску). Опускаю насіння в ґрунт ребром на глибину 1,5-2,0 см.

Догляд за розсадою звичайний: полив, підгодівля.

Висаджую міцні саджанці на грядки після 20 травня, коли мине загроза зворотних заморозків, залишаючи між рослинами в ряду не менше 80-100 см.

Нагадаємо,  раніше ми розповідали, що момордика: удивительное и необычное растение.

Валентин Капуста, м. Старобільськ, Луганська обл.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні