Статті

Яка дієта знизить рівень холестерину?

Ці жири є «насиченими». Водночас багато які рослинні жири і жир морської риби є «ненасиченими» і, навпаки, сприяють зниженню холестерину.

При готуванні їжі слід відмовитися від смаженого. Перед готуванням зрізайте з м’яса зайвий жир, з курячого м’яса знімайте шкірку. Під час дієти для зниження холестерину їжте 5 разів на день, приблизно кожні 3-4 години.

У яких продуктах багато холестерину?

М’ЯСО та ПТИЦЯ. Свинина або баранина містять багато жиру, отже і холестерину. Намагайтеся не купувати жирну грудинку, шийку, реберця та інші шматки туші, в яких міститься велика кількість сала. Багато холестерину і в жирній домашній птиці – гусці або качці. Віддайте перевагу нежирній яловичині, курці (особливо це стосується курячої грудки) та індичці без шкіри.

СУБПРОДУКТИ. Максимально обмежте вживання субпродуктів, у яких багато холестерину. Це печінка, нирки, легені, язик, мозок.

М’ЯСНІ ПІВФАБРИКАТИ. Підвищений вміст холестерину в переробленому м’ясі: шинці, сосисках, ковбасі, м’ясних консервах та копченостях. Навіть варена ковбаса без вкраплень шпику містить приховані жири. Крім того, у цих продуктах забагато солі.

РИБА та МОРЕПРОДУКТИ. Ікра риб, шпроти, жирна річкова риба, кальмари містять велику кількість холестерину. Віддайте перевагу нежирній рибі. Втім, морська жирна риба корисна, бо в ній містяться омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які сприяють зменшенню утворення атеросклеротичних бляшок.

ОЛІЇ. «Найзліше» джерело жиру – маргарин. Пам’ятайте, що він міститься у випічці та фаст-фуді. Краще вживати олії, особливо оливкову, соняшникову, лляну.

МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ. Холестерину багато в жирному м’якому сирі, сметані, твердому сирі, маслі. Віддайте перевагу низькожирним молочним продуктам.

ЯЙЦЯ. Рекомендується вживати не більше трьох яєць на тиждень.

КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ. Левова частка холестерину в організм потрапляє разом із промисловою випічкою та десертами. Ці продукти містять трансжири (маргарин), а також велику кількість насичених жирів. Крім того, вони завжди містять багато цукру, а він, як відомо, сприяє атеросклерозу.

Їжте фрукти та овочі, вони дуже корисні. Особливо зверніть увагу на яблука, моркву, буряк, цитрусові, перець, гарбуз, баклажани, айву, груші. Пектин у їх складі обволікає холестерин і виводить його з організму. Цибуля, часник, броколі та ягоди також мають схожі речовини, що борються з холестерином.

 

Читайте також: Які продукти допоможуть відновитися після COVID-19?

Новое на сайте

  • Новини

Свята та народні прикмети 17 травня – навіщо цього дня потрібно з’їсти страву з картоплі

17 травня в Україні відзначають Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства. Православні вшановують пам'ять апостола…

17/05/2024 06:27
  • Новини

Візьміть банку кукурудзи та яблуко: найсмачніший салат за 5 хвилин – готуватимете кожні вихідні

Зазвичай на приготування салату потрібно витратити достатню кількість часу та фінансів. Але сьогодні пропонуємо вам…

17/05/2024 05:26
  • Домашній адвокат
  • Статті

У яких випадках потрібна допомога адвоката з аліментів?

Турбота про дитину — це, мабуть, один із найважливіших обов'язків батьків. Вони повинні опікуватися, навчати,…

16/05/2024 23:59
  • Новини

Ці стрижки ніколи не виходять із моди: з такою зачіскою ви завжди будете на висоті

Якщо ви бажаєте завжди мати актуальний вигляд, досить обрати одну з цих стрижок. Яким буде…

16/05/2024 23:31
  • Новини

Обов’язково зробіть це на грядках з помідорами – і врожай збільшите у рази: перевірено

Більшість сортів та гібридів томату сильно гілкуються і утворюють велику кількість бічних пагонів, які називають…

16/05/2024 22:57
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 17 травня

17 травня очікується погода без опадів в більшості областей України.

16/05/2024 22:11