Ці жири є «насиченими». Водночас багато які рослинні жири і жир морської риби є «ненасиченими» і, навпаки, сприяють зниженню холестерину.
При готуванні їжі слід відмовитися від смаженого. Перед готуванням зрізайте з м’яса зайвий жир, з курячого м’яса знімайте шкірку. Під час дієти для зниження холестерину їжте 5 разів на день, приблизно кожні 3-4 години.
М’ЯСО та ПТИЦЯ. Свинина або баранина містять багато жиру, отже і холестерину. Намагайтеся не купувати жирну грудинку, шийку, реберця та інші шматки туші, в яких міститься велика кількість сала. Багато холестерину і в жирній домашній птиці – гусці або качці. Віддайте перевагу нежирній яловичині, курці (особливо це стосується курячої грудки) та індичці без шкіри.
СУБПРОДУКТИ. Максимально обмежте вживання субпродуктів, у яких багато холестерину. Це печінка, нирки, легені, язик, мозок.
М’ЯСНІ ПІВФАБРИКАТИ. Підвищений вміст холестерину в переробленому м’ясі: шинці, сосисках, ковбасі, м’ясних консервах та копченостях. Навіть варена ковбаса без вкраплень шпику містить приховані жири. Крім того, у цих продуктах забагато солі.
РИБА та МОРЕПРОДУКТИ. Ікра риб, шпроти, жирна річкова риба, кальмари містять велику кількість холестерину. Віддайте перевагу нежирній рибі. Втім, морська жирна риба корисна, бо в ній містяться омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які сприяють зменшенню утворення атеросклеротичних бляшок.
ОЛІЇ. «Найзліше» джерело жиру – маргарин. Пам’ятайте, що він міститься у випічці та фаст-фуді. Краще вживати олії, особливо оливкову, соняшникову, лляну.
МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ. Холестерину багато в жирному м’якому сирі, сметані, твердому сирі, маслі. Віддайте перевагу низькожирним молочним продуктам.
ЯЙЦЯ. Рекомендується вживати не більше трьох яєць на тиждень.
КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ. Левова частка холестерину в організм потрапляє разом із промисловою випічкою та десертами. Ці продукти містять трансжири (маргарин), а також велику кількість насичених жирів. Крім того, вони завжди містять багато цукру, а він, як відомо, сприяє атеросклерозу.
Їжте фрукти та овочі, вони дуже корисні. Особливо зверніть увагу на яблука, моркву, буряк, цитрусові, перець, гарбуз, баклажани, айву, груші. Пектин у їх складі обволікає холестерин і виводить його з організму. Цибуля, часник, броколі та ягоди також мають схожі речовини, що борються з холестерином.
Читайте також: Які продукти допоможуть відновитися після COVID-19?
З липня 2025 року всі аптеки, що беруть участь у програмі, зобов'язані укласти договір із…
Навіть досвідчені господині припускаються помилок, через які котлети стають гумовими або розвалюються. Розбираємо головні кулінарні…
Народження дитини в Україні наразі принесе більше фінансової підтримки. Верховна Рада ухвалила закон, який значно…
Деякі українські пенсіонери, котрі вимушено тимчасово живуть за кордоном, досі стикаються із загрозою припинення виплат.…
Поранення на війні ще не гарантія компенсації. Без потрібних довідок та точних формулювань у документах…
Довга дорога завжди викликає хвилювання. Особливо, якщо вона веде в іншу країну. Але сьогодні подорож…