Ці жири є «насиченими». Водночас багато які рослинні жири і жир морської риби є «ненасиченими» і, навпаки, сприяють зниженню холестерину.
При готуванні їжі слід відмовитися від смаженого. Перед готуванням зрізайте з м’яса зайвий жир, з курячого м’яса знімайте шкірку. Під час дієти для зниження холестерину їжте 5 разів на день, приблизно кожні 3-4 години.
М’ЯСО та ПТИЦЯ. Свинина або баранина містять багато жиру, отже і холестерину. Намагайтеся не купувати жирну грудинку, шийку, реберця та інші шматки туші, в яких міститься велика кількість сала. Багато холестерину і в жирній домашній птиці – гусці або качці. Віддайте перевагу нежирній яловичині, курці (особливо це стосується курячої грудки) та індичці без шкіри.
СУБПРОДУКТИ. Максимально обмежте вживання субпродуктів, у яких багато холестерину. Це печінка, нирки, легені, язик, мозок.
М’ЯСНІ ПІВФАБРИКАТИ. Підвищений вміст холестерину в переробленому м’ясі: шинці, сосисках, ковбасі, м’ясних консервах та копченостях. Навіть варена ковбаса без вкраплень шпику містить приховані жири. Крім того, у цих продуктах забагато солі.
РИБА та МОРЕПРОДУКТИ. Ікра риб, шпроти, жирна річкова риба, кальмари містять велику кількість холестерину. Віддайте перевагу нежирній рибі. Втім, морська жирна риба корисна, бо в ній містяться омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які сприяють зменшенню утворення атеросклеротичних бляшок.
ОЛІЇ. «Найзліше» джерело жиру – маргарин. Пам’ятайте, що він міститься у випічці та фаст-фуді. Краще вживати олії, особливо оливкову, соняшникову, лляну.
МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ. Холестерину багато в жирному м’якому сирі, сметані, твердому сирі, маслі. Віддайте перевагу низькожирним молочним продуктам.
ЯЙЦЯ. Рекомендується вживати не більше трьох яєць на тиждень.
КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ. Левова частка холестерину в організм потрапляє разом із промисловою випічкою та десертами. Ці продукти містять трансжири (маргарин), а також велику кількість насичених жирів. Крім того, вони завжди містять багато цукру, а він, як відомо, сприяє атеросклерозу.
Їжте фрукти та овочі, вони дуже корисні. Особливо зверніть увагу на яблука, моркву, буряк, цитрусові, перець, гарбуз, баклажани, айву, груші. Пектин у їх складі обволікає холестерин і виводить його з організму. Цибуля, часник, броколі та ягоди також мають схожі речовини, що борються з холестерином.
Читайте також: Які продукти допоможуть відновитися після COVID-19?
Стартувала реєстрація на отримання нових виплат для українців.
Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.
Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…
Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…
Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…
Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…