Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи дочекаються переселенці своїх забутих пенсій?

Чи дочекаються переселенці своїх забутих пенсій?

Этот материал также доступен на русском языке
Переселенцям пообіцяли виплатити пенсійні борги. Кабінет Міністрів ухвалив Постанову № 1165 від 10 листопада 2021 року*, якою затверджено відповідний порядок.

Про ухвалення цього документа повідомила новий міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. За її словами, борги мають намір сплатити протягом двох років, починаючи з наступного року. Загалом для цього потрібно близько 12 мільярдів гривень.

Неотримані виплати заморозили

Нова постанова торкнеться не всіх. Щоб зрозуміти, про які саме борги йдеться, трохи заглибимося в історію питання.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення по отримання пенсії. У цьому разі частина суми неотриманої пенсії, але не більше ніж за 12 місяців, виплачується одноразово, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії. До певного часу ця норма стосувалася і пенсіонерів, які з 2014 року приїжджали з непідконтрольних Україні територій. Люди, наприклад, із Донецька або Луганська, через бойові дії якийсь час не могли отримувати українську пенсію. Зареєструвавшись на підконтрольній Україні території як переселенці, такі пенсіонери могли переоформити пенсію та отримати виплати за минулий час. Але з 2018 року «лавочку прикрили» – було ухвалено дискримінаційну норму, згідно з якою виплати переселенцям поновлювалися лише з поточної дати, тобто з моменту подання заяви, а виплати за минулий час заморожувалися. Йдеться про «Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», затверджений Постановою Кабінету Міністрів № 365 від 8 червня 2016 року (із змінами на підставі Постанови № 335 від 25.04.2018 р.).

Гра слів і сумний підсумок

Порівняємо норми, прописані у різний час.

  • Пункт 15 зазначеного Порядку у початковій редакції 2016 року:

«Орган, який здійснює соціальні виплати та структурний підрозділ з питань соціального захисту населення, на підставі рішення комісії призначає (відновлює) таку соціальну виплату з місяця, в якому надійшла заява внутрішньо переміщеної особи, і здійснює повернення сум недоотриманих соціальних виплат за минулий період відповідно до законодавства».

  • Пункт 15 цього ж Порядку після змін 2018 року:

«Орган, який здійснює соціальні виплати, на підставі рішення комісії призначає (відновлює) таку соціальну виплату з місяця, в якому надійшла заява внутрішньо переміщеної особи. Суми соціальних виплат, які не виплачені за минулий період, враховуються в органі, який здійснює соціальні виплати, і виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України».

Через зміну вказаного пункту з 2018 року внутрішньо переміщені особи фактично втратили право на отримання виплат за минулий час, оскільки «окремий порядок» тоді ухвалено не було. І ось через три з половиною роки з’явилася надія на справедливість – цей Порядок нарешті затверджено.

З’явилася примарна надія

Що ж передбачає нова постанова? Головне – почати здійснювати виплати тим, перед ким утворилися борги. Тобто йдеться про пенсіонерів-переселенців, які зверталися по поновлення своїх виплат після 25 квітня 2018 року і не отримали гроші за попередні періоди.

Виплати мають здійснюватися поступово – щомісячно – у розмірі одного прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня поточного року, разом із поточним розміром пенсії до повного погашення заборгованості. Ця ж ухвала дозволяє почати виплачувати заборгованість у тих судових справах, які переселенці виграли у Пенсійного фонду, але гроші отримати все одно не змогли. Крім того, з’явилася можливість повернутися до питання виплати пенсій, недоотриманих родичами через смерть пенсіонерів з числа переселенців.

При цьому в постанові відразу зроблено застереження, що якщо грошей у бюджеті не вистачатиме, то розмір щомісячної виплати може бути урізаний. Але насторожує інше. За словами міністра реінтеграції, для реалізації нової постанови у Пенсійному фонді мають ще розробити механізм, відповідно до якого донараховуватиметься заборгованість. Тобто найближчим часом можуть виникнути нові непередбачені перешкоди. Ну і зрештою поки що залишається невирішеним питання заборгованості перед рештою пенсіонерів, які залишилися жити на непідконтрольних територіях. Заборгованість перед ними, як запевняє сама Ірина Верещук, становить близько 90 мільярдів гривень. За її словами, станом на 2014 рік, на непідконтрольних територіях було зареєстровано 1 мільйон 278 тисяч пенсіонерів. Половина з них (630 тисяч) перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи. Як бути з рештою, не верифікованими пенсіонерами, до кінця не знають і в самому уряді, хоча запевняють, що певний законопроект уже допрацьовують.

Сергій Коробкін

Тільки факт

Майже 1,5 мільйона людей мають статус внутрішньо переміщеної особи.

* «Порядок виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), не виплачених за період до місяця відновлення їх виплати, внутрішньо переміщеним особам та особам, які відмовилися, відповідно до пункту 1 частини 1 статті 12 Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб», від довідки про постановку на облік внутрішньо переміщеної особи та зареєстрували місце проживання і постійно проживають на контрольованій Україною території».

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні