Статті

Три питання про ринок землі

Незважаючи на побоювання противників продажу земель, їхньої масової скупки не відбулося. Люди не поспішають продавати паї, тому ділянки купують дорожче за їхню нормативну оцінку. Але у різних областях країни вартість землі різна. Розкажемо про все по порядку.

Хто може купити землю?

Нагадаємо, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення в Україні можуть купувати фізичні особи-громадяни України. До того ж – лише до 100 гектарів в одні руки. Переважне право на придбання надається тим, хто орендує землю з 2010 року. Для бізнесу ринок відкриється з 2024 року з обмеженням до 10 тисяч гектарів. Банки можуть отримувати землю у власність лише як заставне майно.У цьому разі фінустанова має продати її протягом двох років.

Громадяни інших держав не можуть купувати сільгоспділянки в Україні до проведення відповідного референдуму. Заборонено також продавати державні та комунальні землі і землі, розташовані ближче, ніж за 50 кілометрів від держкордону.Також незаконним є продаж землі громадянам Росії, представникам терористів і офшорним компаніям.

При завіренні договорів про відчуження земельної ділянки сільгосппризначення необхідно сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, і військовий збір у розмірі 1,5%. Ціна ділянки не може бути нижчою за оцінну вартість землі, розраховану уповноваженим органом.

Де земля продається найкраще?

За даними Держгеокадастру, з 1 липня по 9 жовтня цього року в Україні було відчужено понад 28 тисяч земельних ділянок. Більшість сільськогосподарських земель було передано у власність за договорами купівлі-продажу.

За кількістю укладених угод купівлі-продажу землі лідирують Київська, Полтавська і Харківська області. А за площею проданої землі – Кіровоградська (9294 гектари), Харківська (7808 гектарів) і Полтавська (5461 гектар). Найменше земель отримали нових власників у Чернівецькій області – 273 гектари. Але загалом земельні ділянки продають по всій країні.  

...середня ціна за гектар ділянки для товарного сільського господарства на сьогоднішній день становить 32 857 гривень, для ведення особистого сільського господарства – 33 000 гривень…

За словами міністра аграрної політики і продовольства України Романа Лещенка, середня ціна за гектар ділянки для товарного сільського господарства на сьогоднішній день становить 32 857 гривень, для ведення особистого сільського господарства – 33 000 гривень. Причому ціни ділянок значно дорожчі за їхню нормативну оцінку.

Як продати земельну ділянку?

Закон дозволяє всім власникам земельних паїв продавати їх. Але для цього власники повинні мати усі необхідні документи на землю. Насамперед – державний акт про право власності. На підтвердження реєстрації права власності необхідно мати також витяг (свідоцтво) з Державного реєстру прав на нерухоме майно,а на підтвердження внесення даних до Державного земельного кадастру – витяг з кадастру.

Для продажу потрібні також витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку та звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки. Вартість землі не може бути меншою за її нормативну оцінку.

Продавець і покупець повинні надати свої паспорти та ідентифікаційні коди. Якщо вони одружені – слід докласти нотаріально завірену згоду чоловіка (дружини) на укладення договору та свідоцтво про шлюб. Також для продажу земельної ділянки її власникові необхідно мати рахунок у банку, оскільки оплата здійснюється за безготівковим розрахунком.

Угоду про купівлю-продаж землі укладає нотаріус. Він допомагає правильно її оформити і перевіряє справжність документів. Послуги нотаріуса оплачуються за домовленістю сторін.

До речі, нотаріуси зазначають, що ажіотажу навколо продажу сільськогосподарської землі поки що немає.

На замітку

Інформацію про земельну ділянку можна перевірити на сайті map.land.gov.ua. Для цього потрібно ввести в пошуковий рядок її кадастровий номер.

Читайте також:

Метки: земля ринок

Новое на сайте

  • Новини

​Магнітні бурі на середу, 22 травня

Чи варто очікувати геомагнітних хвилювань цього дня?

21/05/2024 21:37
  • Статті

“Швидка” самому собі: як розпізнати інсульт та зуміти надати першу допомогу

Інсультом називають раптове порушення кровообігу мозку. Він виникає при зупинці кровотоку однією з артерій. Кров…

21/05/2024 20:34
  • Статті

Шведський шоколадний пиріг – воістину королівське частування: не залишиться ні крихти

Шведський шоколадний пиріг - це неймовірно вишукані солодкі ласощі. Він поєднує в собі ніжний шоколадний…

21/05/2024 19:30
  • Статті

Міф чи правда: чи допоможе тибетська настоянка очистити судини

Щоб кровоносні судини були чистими, потрібно підтримувати нормальні рівні холестерину, глюкози в крові та артеріального…

21/05/2024 19:21
  • Статті

Як бабуся ледве на той світ не вирушила через сирок зі сметанкою

Ми продовжуємо рубрику «Читач пише». Авторами матеріалів, що публікуються тут, є ви, наші читачі. Сьогодні…

21/05/2024 18:35
  • Статті

Мотоблоки з бензиновими двигунами – економія у всьому, крім якості

Мотоблоки – невелика та маневрена техніка, гарний варіант для невеликих земельних ділянок.

21/05/2024 17:59